Wykonanie
[Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Moje nie wyglądają co prawda tak idealne, ale to kwestia dopracowania. Jeśli chodzi o smak, to nie mam nic do zarzucenia :)]kruche
ciastka z
marmoladą(ps. kruxъje t ě stъka zъ sma ž enъjьmi ovotjьmi)
składniki:310 g
mąki pszennej [łącznie ma być 350 g
mąki - pszennej i ziemniaczanej]40 g
mąki ziemniaczanej [dałem 50, zgodnie z przepisem, ale
ciasteczka są aż nazbyt kruche]220 g
masła, w temperaturze pokojowejok. 100 g
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (lub łyżeczka
cukru wanilinowego)szczypta
solikilka łyżek twardej
marmoladyMasło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przestając miksować dodawać
cukier puder, ekstrakt z
wanilii i
żółtka. Powoli wsypywać
mąkę pszenną i ziemniaczaną (najlepiej naprzemiennie) oraz
sól. Ucierać. Masa musi być naprawdę gładka, aby
ciasteczka wyszły, więc trzeba ją wyrabiać przez dłuższy czas.Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z "gwiazdkową" końcówką (6 ząbków) lub maszynki do robienia
ciastek [ja jeszcze takowej nie posiadam, więc próbowałem robić rękawem, ale wyciska się naprawdę ciężko]. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
ciasteczka w okrągłym kształcie [nie mogą być za cienkie, bo
potem będą się rozsypywały], pozostawiając
między nimi niewielkie odstępy. Na środek każdego
ciastka wycisnąć kleks
marmolady.Piec przez 15-20 min. w 180 o C. Wyjąć i wystudzić.
Porada : jeśli nie macie rękawa lub maszynki do
ciastek (lub po prostu nie macie siły, by wyciskać ciasto z rękawa), możecie formować kulki i robić w nich otworki, napełniając je następnie
marmoladą. Dobrym pomysłem, który podpatrzyłem w komentarzach na wspominanym na początku blogu jest także formowanie
ciastek (placuszków), a następnie odciskanie na nich jakiegoś wzorku, np. za pomocą denka pokala lub słoiczka.