ßßß Cookit - przepis na Margerytki - cytrynowe kwiatuszki

Margerytki - cytrynowe kwiatuszki

nazwa

Wykonanie

Kruchutkie, orzeźwiające, rozpływające się w ustach ciasteczka cytrynowe... A jaki zapach przy pieczeniu! Nikogo nie mogłam wygonić z kuchni ;-).
Składniki:
130 g masła
100 g cukru pudru
1 cytryna
2 żółtka + 1 dodatkowe do posmarowania ciasteczek
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier utrzeć w misie miksera na jasny i puszysty krem.
Cytrynę sparzyć i wyszorować - startą z niej skórkę i wyciśnięty sok dodać do utartego masła, następnie wciąż ucierając dodać 2 żółtka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać po łyżce do masy maślanej wciąż ucierając.
Ciasto włożyć do woreczka foliowego (jest dość luźne) i schować na 3 godziny do zamrażarki lub do lodówki, nawet na całą noc.
Po tym czasie wyłożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać kwiatuszki. Każdy kwiatek posmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 8 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
A tu jeszcze przed upieczeniem:
Z przepisu Szellki.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/margerytki---cytrynowe-kwiatuszki