Wykonanie
Kruchutkie, orzeźwiające, rozpływające się w ustach
ciasteczka cytrynowe... A jaki zapach przy pieczeniu! Nikogo nie mogłam wygonić z kuchni ;-).Składniki:130 g
masła100 g
cukru pudru1
cytryna2
żółtka + 1 dodatkowe do posmarowania
ciasteczek200 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
cukier utrzeć w misie miksera na jasny i puszysty krem.
Cytrynę sparzyć i wyszorować - startą z niej skórkę i wyciśnięty sok dodać do utartego
masła, następnie wciąż ucierając dodać 2
żółtka.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać po łyżce do masy
maślanej wciąż ucierając.Ciasto włożyć do woreczka foliowego (jest dość luźne) i schować na 3 godziny do zamrażarki lub do lodówki, nawet na całą noc.Po tym czasie wyłożyć na wysypany
mąką blat i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać kwiatuszki. Każdy kwiatek posmarować
żółtkiem i posypać grubym
cukrem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 8 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
A tu jeszcze przed upieczeniem:
Z przepisu Szellki.