Wykonanie
Kruchutkie, delikatne, maślane, rozpływają się w ustach - ciasta idealne! Polecam!Składniki:200 g
masła temp. pokojowa3/4 szklanki
cukru pudru4
żółtka100 g
mąki ziemniaczanej270 g
mąki pszennejUcieramy
masło z
cukrem, następnie dodajemy pojedynczo
żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy
mąki. Pod koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice
mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy kształt dowolną foremką i układamy na blaszce. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 12-13 minut.Z podanych składników wyszło mi 38 sztuk.