Dziś proponuję kruchutkie ciasteczka z cytrynową nutką przekładane wiśniową konfiturą. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do porannej, czy popołudniowej kawy, ale także jako słodki upominek, nie tylko z okazji Walentynek. Gwarantuję, że nie poleżą długo!Składniki (w zależności od wielkości foremki około 20-30 zlepionych ciastek):-180g zimnego masła-90g cukru pudru-240g maki pszennej-40g mąki ziemniaczanej-szczypta soli-skórka otarta z jednej dużej cytrynyPonadto:-wiśniowa konfitura lub marmolada do przełożeniaMaki mieszamy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło i skórkę cytrynową. Krótko i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można to zrobić za pomocą malaksera). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2-3mm (w razie konieczności podsypujemy odrobiną mąki) i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia. Po tym czasie ciasteczka dokładnie studzimy.Wystudzone ciasteczka smarujemy równomiernie konfiturą wiśniową i zlepiamy delikatnie dociskając.Smacznego!