ßßß Cookit - przepis na Tort - Ciasto z Owocami Kiwi

Tort - Ciasto z Owocami Kiwi

nazwa

Wykonanie

Orzeźwiające ciasto z owoców kiwi, które stanowią prawdziwą bombę witaminową.
Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi.
4 jajka (osobno żółtka i białka)
8 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
galaretka o smaku kiwi (lub inna zielona)
Masa z kiwi - budyniowa:
1 , 5 szklanki (375 ml) soku frugo zielone (lub innego soku w kolorze zielonym)
7 łyżek cukru
5 kiwi
budyń śmietankowy
Masa z kiwi - jogurtowa:
150 g jogurtu o smaku kiwi
200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody
Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części.
Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy.
Masa budyniowa:
Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę.
W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone kiwi i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny biszkopt (w tortownicy). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta.
Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - całkowicie studzimy.
Śmietankę ubijamy (nie za długo, aby uniknąć wytrącenia się masła). Pod koniec dodajemy cukier puder i jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę.
Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy górną częścią ciasta.
Ok. dwa owoce kiwi obieramy i kroimy w krążki. Umieszczamy je w miseczce i zalewamy wrzątkiem (czynność ta spowoduje, że galaretka stężeje mimo, że surowe owoce kiwi uniemożliwiają zastyganie żelatyny) - odcedzamy.
Krążkami kiwi dekorujemy górę ciasta i całość polewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.
*źródło inspiracji: przepis sunny z wielkiezarcie.com
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/05/tort-ciasto-z-owocami-kiwi.html