Wykonanie
Orzeźwiające ciasto z
owoców kiwi, które stanowią prawdziwą bombę witaminową.Torcik na bazie
biszkoptu z delikatną masą
jogurtową oraz warstwą budyniową z
sokiem frugo i kawałkami
owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków
kiwi.
4
jajka (osobno
żółtka i
białka)8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku
kiwi (lub inna zielona)Masa z
kiwi - budyniowa:1 , 5 szklanki (375 ml) soku frugo zielone (lub innego soku w kolorze zielonym)7 łyżek
cukru5
kiwibudyń śmietankowyMasa z
kiwi - jogurtowa:150 g
jogurtu o smaku
kiwi200 ml
śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny + ok. 1/5 szklanki
wodyTortownice (22 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu
biszkopt przekrawamy na trzy części.Dolny
biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy.Masa budyniowa:
Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę.
W ok. 100 ml soku rozpuszczamy
budyń, a resztę zagotowujemy wraz z
cukrem. Do gotującego się soku wlewamy
budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do
kisielu. Dodajemy pokrojone
kiwi i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny
biszkopt (w tortownicy). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta.Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - całkowicie studzimy.
Śmietankę ubijamy (nie za długo, aby uniknąć wytrącenia się
masła). Pod koniec dodajemy
cukier puder i
jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy
żelatynę.Powstałą masę wykładamy na
biszkopt. Przykrywamy górną częścią ciasta.Ok. dwa
owoce kiwi obieramy i kroimy w krążki. Umieszczamy je w miseczce i zalewamy wrzątkiem (czynność ta spowoduje, że
galaretka stężeje mimo, że surowe
owoce kiwi uniemożliwiają zastyganie
żelatyny) - odcedzamy.Krążkami
kiwi dekorujemy górę ciasta i całość polewamy tężejącą
galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.
*źródło inspiracji: przepis sunny z wielkiezarcie.com