Wykonanie
Nieskomplikowany, bardzo prosty przepis na szybki sernik na zimno. Deser idealny na letnie dni kiedy mamy ochotę na lekkie
owocowe ciasta przy których nie trzeba spędzać dłuższego czasu w kuchni. Sernik na zimno z
serka homogenizowanego możemy przygotować z dowolnymi
owocami co sprawia, że za każdym razem może być inny a bazowy przepis pozostaje taki sam. Osoby, które chcą jeszcze bardziej zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, zamiast pieczenia
biszkoptu mogą użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu.
ok. 150 g okrągłych
biszkoptów lub składniki na
biszkopt:2
jajka4 łyżki
cukru1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżki
mąki tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2
cukru waniliowego (8 g)Masa:1 kg naturalnego gęstego
serka homogenizowanego (w wiaderku)250 ml
śmietany kremówki (30%)ok. 200 g
cukru pudru2,5-3 łyżki
żelatynycukier waniliowyponadto:ok. 250 g
owoców leśnychgalaretka z
owoców leśnych(lub inny smak
galaretki i
owoców)
Biszkopt:Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Masa:Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy
cukier puder i
cukier waniliowy. Krótko ubijamy, a następnie partiami dodajemy
serek homogenizowany cały czas mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/5 szklanki ciepłej
wody, powoli wlewamy do masy i dalej miksujemy.
Biszkopt umieszczamy na dnie tortownicy z obręczą (lub wykładamy
biszkopty), boki smarujemy
masłem, a następnie wlewamy przygotowaną masę. Wyrównujemy brzegi, a następnie umieszczamy w lodówce do stężenia.Przyrządzamy
galaretkę według instrukcji na opakowaniu (zamiast 500 ml
wody można dodać 400 ml). Odkładamy w chłodne miejsce do ostudzenia.Gdy sernik stężeje wykładamy na jego wierzch
owoce i zalewamy schłodzoną, ale nadal płynną
galaretką. Dalej studzimy do momentu całkowitego zastygnięcia ciasta.