Wykonanie
Przyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z
cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z
gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami, smakuje równie dobrze. Jeśli macie swój sprawdzony sposób na
biszkopt możecie go wykorzystać, ja tymczasem przedstawiam Wam mój numer jeden. Według mnie najlepszy, a do tego nie zdarzyło mi się, aby nie wyszedł, jest bardzo miękki i pulchniutki.
Biszkopt1 szkl.
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej6
jajek1 szkl.
cukru1 łyżeczka
octu1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem do przełożenia0,75 l.
śmietany kremówkiłyżka
żelatynycukier waniliowysok z cytrynycukier puder do smakukawałki
owoców np.
brzoskwiń z puszkiDodatkowo do dekoracji1
galaretkaowoce np.
brzoskwinie z puszkiSposóbPrzygotowywanie
biszkoptu1. Przygotowujemy
biszkopt: oddzielamy
białka od
żółtek, do miseczki z
żółtkami dodajemy łyżeczkę
octu oraz
proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką do czasu powstania piany.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przygotowane
żółtka oraz
cukier, miksujemy aż się połączą.3.
Mąkę tortową oraz ziemniaczaną wsypujemy na sito. Przesiewamy do miski jednocześnie mieszając masę łyżką.4.
Biszkopt wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.5.
Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki.Przygotowywanie kremuKremówkę ubijamy, dodajemy
cukier waniliowy,
sok z cytryny,
cukier puder oraz pokrojone w kostkę
owoce.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej
wody, gotową łączymy z kremówką.Przygotowanym kremem przekładamy
biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością
owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz
boków tortu. Na górnych krańcach
tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać
galaretkę (płotek widać na zdjęciu).Na górze układamy pocięte w kawałki
owoce, które następnie zalewamy przestudzoną i lekko tężejącą
galaretką.Gotowy krem należy jak najszybciej przełożyć na
biszkopty, w przeciwnym razie
zrobi się bardzo sztywny!