Wykonanie
Jabłecznik na zimno to ciasto
biszkoptowe przełożone
jogurtowo-
śmietankową masą z dodatkiem
cynamonu i kawałków
jabłek, zwieńczone
galaretką z
musu jabłkowego. Całość jest mocno owocowa, z delikatnie wyczuwalną nutą
cynamonu.Ciasto, choć nie posiada mocnych akcentów kolorystycznych, w przekroju prezentuje się wyjątkowo ładnie i śmiało może zostać podane gościom na przyjęciu. Przygotowuje się je dość łatwo, choć z racji, że jest to ciasto przekładane, w kilku etapach.W zależności od tego, jak mocno słodkie będą użyte przez Was
jabłka, możecie dopasować ilość
cukru dodanego do masy
jogurtowo-śmietankowej lub
galaretki jabłkowej do własnych preferencji
smakowych.Do przyrządzenia ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 23x23cm .
Składniki:
BISZKOPT4
jajka120g
cukru (u mnie 100g
cukru i 20g domowego
cukru waniliowego)100g
mąki pszennej40g
mąki ziemniaczanejMASA
JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA400g
jogurtu greckiego300ml
śmietanki 30%120g
cukru pudru2 łyżeczki
cynamonu4 łyżeczki (16g)
żelatyny1/4 szklanki
soku jabłkowegoJABŁKA DO MASY
JOGURTOWO-ŚMIETANKOWEJ500g
jabłek2 łyżki domowego
cukru waniliowego (lub do smaku)2/3 szklanki
wodysok z 1/2
cytrynyGALARETKA Z
MUSU JABŁKOWEGO700g
jabłek3 łyżki domowego
cukru waniliowego (lub do smaku)1/4 szklanki
wodysok z 1/2
cytryny4 łyżeczki (16g)
żelatyny1/4 szklanki
soku jabłkowegoPONCZ2/3 szklanki soku odlanego po gotowaniu
jabłek lub
soku jabłkowegoopcjonalnie 1 łyżka
cukruWykonanie:
BISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego- piekarnik nastawić na 170-180 stopni-
białka oddzielić od
żółtek-
białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę- pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, po każdej łyżce miksując- masa powinna wyjść gęsta i lśniąca, do niej dodawać stopniowo
żółtka, również po każdym miksując-
mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać razem w osobnym naczyniu- do masy jajecznej dodawać stopniowo, małymi porcjami (najlepiej po jednej łyżce)
mąkę, mieszać delikatnie, zagarniając masę od
spodu do góry- masę na
biszkopt od razu przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka-
biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku- po ostygnięciu
biszkopt odkroić od brzegów formy
ostrym nożem, odkleić papier ze
spodu ciasta-
biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty
MASA
JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA-
jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić
sokiem wyciśniętym z 1/2
cytryny-
owoce przełożyć do rondelka, zalać
wodą, dodać domowy
cukier waniliowy, gotować na małej mocy palnika przez kilka minut, aż
jabłka zmiękną- ważne, żeby nie rozgotować
owoców, powinny zostać w kawałkach- ugotowane
jabłka odcedzić, pozostały w rondelku sok zostawić do ponczu-
jabłka pozostawić do ostygnięcia-
jogurt wymieszać z
cynamonem- zimną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając w kilku turach
cukier puder-
żelatynę zalać
sokiem jabłkowym, pozostawić do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej, tylko do rozpuszczenia się
żelatyny (nie gotować, bo straci swoje właściwości żelujące)-
żelatynę lekko ostudzić, dodać 1-2 łyżki
jogurtu, wymieszać, dodać do reszty
jogurtu, krótko zmiksować- ubitą
śmietankę dodać do
jogurtu, delikatnie wymieszać- do masy wrzucić odcedzone i ostudzone kawałki
jabłek, delikatnie i dokładnie wymieszać
PONCZ- sok z gotowania
jabłek uzupełnić
sokiem jabłkowym tak, by uzyskać 2/3 szklanki- jeśli sok nie jest zbyt słodki, dodać 1 łyżkę
cukruPRZEŁOŻENIE
BISZKOPTU- na dno formy przełożyć jeden z blatów
biszkoptowych, nasączyć go połową przygotowanego ponczu- na
biszkopt wyłożyć masę
jogurtowo-
śmietankową, wyrównać- drugi blat
biszkoptowy nasączyć pozostałym ponczem, delikatnie przełożyć na wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy- ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej
GALARETKA Z
MUSU JABŁKOWEGO-
galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki-
jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie)-
owoce skropić
sokiem z 1/2
cytryny, przełożyć do rondelka, dodać
cukier, gotować, aż
jabłka całkowicie zmiękną, mogą zacząć się rozpadać- ugotowane
owoce rozdrobnić blenderem na gładki mus-
żelatynę zalać
sokiem jabłkowym, pozostawić do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej, tylko do rozpuszczenia się
żelatyny (nie gotować, bo straci swoje właściwości żelujące)- ciepłą
żelatynę dodać do ciepłego
musu jabłkowego, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia- dla osiągnięcia szybszego efektu można wstawić mus do lodówki, należy wtedy sprawdzać co jakiś czas stan stężenia musu, gdyż w chłodnym miejscu może to nastąpić bardzo szybko, a do przełożenia potrzebujemy, aby mus zgęstniał, a nie stężał- gęstniejący mus przełożyć na wierzch schłodzonego ciasta, wyrównać, wstawić ponownie do lodówki do momentu zastygnięcia
galaretki, najlepiej chłodzić przez całą noc
Jabłecznik, jak większość ciast przygotowywanych z dodatkiem
żelatyny, należy przechowywać w lodówce. Ciasto świetnie się porcjuje, nasączony
biszkopt jest puszysty i miękki, a całość rozpływa się w ustach.