ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na zimno

Jabłecznik na zimno

nazwa

Wykonanie

Jabłecznik na zimno to ciasto biszkoptowe przełożone jogurtowo-śmietankową masą z dodatkiem cynamonu i kawałków jabłek, zwieńczone galaretką z musu jabłkowego. Całość jest mocno owocowa, z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu.
Ciasto, choć nie posiada mocnych akcentów kolorystycznych, w przekroju prezentuje się wyjątkowo ładnie i śmiało może zostać podane gościom na przyjęciu. Przygotowuje się je dość łatwo, choć z racji, że jest to ciasto przekładane, w kilku etapach.
W zależności od tego, jak mocno słodkie będą użyte przez Was jabłka, możecie dopasować ilość cukru dodanego do masy jogurtowo-śmietankowej lub galaretki jabłkowej do własnych preferencji smakowych.
Do przyrządzenia ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 23x23cm .
Składniki:
BISZKOPT
4 jajka
120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego)
100g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA
400g jogurtu greckiego
300ml śmietanki 30%
120g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki (16g) żelatyny
1/4 szklanki soku jabłkowego
JABŁKA DO MASY JOGURTOWO-ŚMIETANKOWEJ
500g jabłek
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku)
2/3 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO
700g jabłek
3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku)
1/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
4 łyżeczki (16g) żelatyny
1/4 szklanki soku jabłkowego
PONCZ
2/3 szklanki soku odlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego
opcjonalnie 1 łyżka cukru
Wykonanie:
BISZKOPT
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego
- piekarnik nastawić na 170-180 stopni
- białka oddzielić od żółtek
- białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę
- pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, po każdej łyżce miksując
- masa powinna wyjść gęsta i lśniąca, do niej dodawać stopniowo żółtka, również po każdym miksując
- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać razem w osobnym naczyniu
- do masy jajecznej dodawać stopniowo, małymi porcjami (najlepiej po jednej łyżce) mąkę, mieszać delikatnie, zagarniając masę od spodu do góry
- masę na biszkopt od razu przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka
- biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier ze spodu ciasta
- biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty
MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny
- owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać domowy cukier waniliowy, gotować na małej mocy palnika przez kilka minut, aż jabłka zmiękną
- ważne, żeby nie rozgotować owoców, powinny zostać w kawałkach
- ugotowane jabłka odcedzić, pozostały w rondelku sok zostawić do ponczu
- jabłka pozostawić do ostygnięcia
- jogurt wymieszać z cynamonem
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając w kilku turach cukier puder
- żelatynę zalać sokiem jabłkowym, pozostawić do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- żelatynę lekko ostudzić, dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dodać do reszty jogurtu, krótko zmiksować
- ubitą śmietankę dodać do jogurtu, delikatnie wymieszać
- do masy wrzucić odcedzone i ostudzone kawałki jabłek, delikatnie i dokładnie wymieszać
PONCZ
- sok z gotowania jabłek uzupełnić sokiem jabłkowym tak, by uzyskać 2/3 szklanki
- jeśli sok nie jest zbyt słodki, dodać 1 łyżkę cukru
PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU
- na dno formy przełożyć jeden z blatów biszkoptowych, nasączyć go połową przygotowanego ponczu
- na biszkopt wyłożyć masę jogurtowo-śmietankową, wyrównać
- drugi blat biszkoptowy nasączyć pozostałym ponczem, delikatnie przełożyć na wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy
- ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej
GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO
- galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie)
- owoce skropić sokiem z 1/2 cytryny, przełożyć do rondelka, dodać cukier, gotować, aż jabłka całkowicie zmiękną, mogą zacząć się rozpadać
- ugotowane owoce rozdrobnić blenderem na gładki mus
- żelatynę zalać sokiem jabłkowym, pozostawić do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- ciepłą żelatynę dodać do ciepłego musu jabłkowego, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia
- dla osiągnięcia szybszego efektu można wstawić mus do lodówki, należy wtedy sprawdzać co jakiś czas stan stężenia musu, gdyż w chłodnym miejscu może to nastąpić bardzo szybko, a do przełożenia potrzebujemy, aby mus zgęstniał, a nie stężał
- gęstniejący mus przełożyć na wierzch schłodzonego ciasta, wyrównać, wstawić ponownie do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki, najlepiej chłodzić przez całą noc
Jabłecznik, jak większość ciast przygotowywanych z dodatkiem żelatyny, należy przechowywać w lodówce. Ciasto świetnie się porcjuje, nasączony biszkopt jest puszysty i miękki, a całość rozpływa się w ustach.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/11/jabecznik-na-zimno.html