ßßß
Składniki:BISZKOPT4 jajka120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego)100g mąki pszennej40g mąki ziemniaczanejMASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA400g jogurtu greckiego300ml śmietanki 30%120g cukru pudru2 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki (16g) żelatyny1/4 szklanki soku jabłkowegoJABŁKA DO MASY JOGURTOWO-ŚMIETANKOWEJ500g jabłek2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku)2/3 szklanki wodysok z 1/2 cytrynyGALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO700g jabłek3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku)1/4 szklanki wodysok z 1/2 cytryny4 łyżeczki (16g) żelatyny1/4 szklanki soku jabłkowegoPONCZ2/3 szklanki soku odlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowegoopcjonalnie 1 łyżka cukru
Wykonanie:BISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego- piekarnik nastawić na 170-180 stopni- białka oddzielić od żółtek- białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę- pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, po każdej łyżce miksując- masa powinna wyjść gęsta i lśniąca, do niej dodawać stopniowo żółtka, również po każdym miksując- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać razem w osobnym naczyniu- do masy jajecznej dodawać stopniowo, małymi porcjami (najlepiej po jednej łyżce) mąkę, mieszać delikatnie, zagarniając masę od spodu do góry- masę na biszkopt od razu przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka- biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku- po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier ze spodu ciasta- biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty
MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny- owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać domowy cukier waniliowy, gotować na małej mocy palnika przez kilka minut, aż jabłka zmiękną- ważne, żeby nie rozgotować owoców, powinny zostać w kawałkach- ugotowane jabłka odcedzić, pozostały w rondelku sok zostawić do ponczu- jabłka pozostawić do ostygnięcia- jogurt wymieszać z cynamonem- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając w kilku turach cukier puder- żelatynę zalać sokiem jabłkowym, pozostawić do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować, bo straci swoje właściwości żelujące)- żelatynę lekko ostudzić, dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dodać do reszty jogurtu, krótko zmiksować- ubitą śmietankę dodać do jogurtu, delikatnie wymieszać- do masy wrzucić odcedzone i ostudzone kawałki jabłek, delikatnie i dokładnie wymieszać
PONCZ- sok z gotowania jabłek uzupełnić sokiem jabłkowym tak, by uzyskać 2/3 szklanki- jeśli sok nie jest zbyt słodki, dodać 1 łyżkę cukruPRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- na dno formy przełożyć jeden z blatów biszkoptowych, nasączyć go połową przygotowanego ponczu- na biszkopt wyłożyć masę jogurtowo-śmietankową, wyrównać- drugi blat biszkoptowy nasączyć pozostałym ponczem, delikatnie przełożyć na wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy- ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej
GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO- galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie)- owoce skropić sokiem z 1/2 cytryny, przełożyć do rondelka, dodać cukier, gotować, aż jabłka całkowicie zmiękną, mogą zacząć się rozpadać- ugotowane owoce rozdrobnić blenderem na gładki mus- żelatynę zalać sokiem jabłkowym, pozostawić do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować, bo straci swoje właściwości żelujące)- ciepłą żelatynę dodać do ciepłego musu jabłkowego, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia- dla osiągnięcia szybszego efektu można wstawić mus do lodówki, należy wtedy sprawdzać co jakiś czas stan stężenia musu, gdyż w chłodnym miejscu może to nastąpić bardzo szybko, a do przełożenia potrzebujemy, aby mus zgęstniał, a nie stężał- gęstniejący mus przełożyć na wierzch schłodzonego ciasta, wyrównać, wstawić ponownie do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki, najlepiej chłodzić przez całą noc
Jabłecznik, jak większość ciast przygotowywanych z dodatkiem żelatyny, należy przechowywać w lodówce. Ciasto świetnie się porcjuje, nasączony biszkopt jest puszysty i miękki, a całość rozpływa się w ustach.