ßßß Cookit - przepis na bananowiec

bananowiec

nazwa

Wykonanie

bananowiec
Bananowiec to ciasto bardzo lubiane w naszej rodzinie. Często robimy je też jako torcik. Przepis nie jest trudny, ale zabiera sporo czasu, ponieważ w poszczególnych etapach używamy galaretki, która musi stężeć.
Składniki na średnią tortownicę:
3 jajka na biszkopt
pół szklanki cukru drobnego
pół szklanki mąki zwykłej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 bananów
kostka masła
2 jajka (osobno żółtka i osobno białka- do mas)
galaretki: żółta (najlepiej cytrynowa), czerwona (truskawkowa), zielona (agrestowa)
woda wrząca do rozpuszczenia galaretek
2 łyżki cukru (do zielonej masy)
2 łyżki cukru pudru (do bananów)
Najpierw pieczemy biszkopt, który będzie spodem naszego ciasta. Ja podaję mój sprawdzony przepis, ale jeśli inaczej robicie biszkopt, możecie przygotować go po swojemu.
Ubijamy białka z 3 jaj na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier po łyżce (ok. pół szklanki, lub trochę mniej). Następnie dorzucamy żółtka i ubijamy dalej. Jeśli korzystamy z miksera (choć ja jestem zwolenniczką ubijania ręcznie) zmniejszamy obroty i dodajemy powoli przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
W trakcie pieczenia rozprowadzamy w 1,5 szklanki wrzącej wody żółtą galaretkę oraz w tej samej ilości wody zieloną galaretkę. Odstawiamy je do wystudzenia.
Kiedy biszkopt mamy upieczony i powoli stygnie, robimy masę bananową. Ucieramy kostkę masła z 2 żółtkami (jajka można sparzyć 10 sekund przed rozbiciem w gorącej wodzie- jeśli obawiamy się jedzenia surowych). Do masła z żółtkami dodajemy 2 łyżki cukru pudru. W osobnym naczyniu blenderem miksujemy 4 banany, a następnie łączymy je z masłem i żółtkami. Całą masę zalewamy chłodną, tężejącą żółtą galaretką. Tak przygotowaną masę wykładamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Rozprowadzamy czerwoną galaretkę w 2 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia.
Zieloną masę możemy zrobić na dwa sposoby. Najpierw ubijamy białka z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę. Następnie dolewamy do nich powoli tężejącą zieloną galaretkę. Jeśli nie chcemy jeść surowych białek możemy zrobić „pianę” ze śnieżki i mleka i do tego dolać galaretkę. Masę wylewamy na masę bananową, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni ciasta, aż do samych brzegów.
Kiedy trochę stężeje układamy na masie plasterki banana i zalewamy tężejącą galaretkę. Czasem jest tak, że nasza forma jest za niska i musimy przy użyciu tektury podwyższyć bok tortownicy.
Ciasto wsadzamy do lodówki. Kiedy galaretka się zsiądzie jest gotowe do podania.
smacznego
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/bananowiec