Wykonanie
bananowiecBananowiec to ciasto bardzo lubiane w naszej rodzinie. Często robimy je też jako torcik. Przepis nie jest trudny, ale zabiera sporo czasu, ponieważ w poszczególnych etapach używamy
galaretki, która musi stężeć.
Składniki na średnią tortownicę:3
jajka na
biszkoptpół szklanki
cukru drobnegopół szklanki
mąki zwykłej1 łyżka
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczenia5
bananówkostka
masła2
jajka (osobno
żółtka i osobno
białka- do mas)
galaretki: żółta (najlepiej cytrynowa), czerwona (truskawkowa), zielona (agrestowa)
woda wrząca do rozpuszczenia
galaretek2 łyżki
cukru (do zielonej masy)2 łyżki
cukru pudru (do
bananów)Najpierw pieczemy
biszkopt, który będzie
spodem naszego ciasta. Ja podaję mój sprawdzony przepis, ale jeśli inaczej robicie
biszkopt, możecie przygotować go po swojemu.Ubijamy
białka z 3 jaj na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier po łyżce (ok. pół szklanki, lub trochę mniej). Następnie dorzucamy
żółtka i ubijamy dalej. Jeśli korzystamy z miksera (choć ja jestem zwolenniczką ubijania ręcznie) zmniejszamy obroty i dodajemy powoli przesiane
mąki i
proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut (do suchego patyczka).W trakcie pieczenia rozprowadzamy w 1,5 szklanki wrzącej
wody żółtą galaretkę oraz w tej samej ilości
wody zieloną galaretkę. Odstawiamy je do wystudzenia.Kiedy
biszkopt mamy upieczony i powoli stygnie, robimy masę
bananową. Ucieramy kostkę
masła z 2
żółtkami (
jajka można sparzyć 10 sekund przed rozbiciem w gorącej wodzie- jeśli obawiamy się jedzenia surowych). Do
masła z
żółtkami dodajemy 2 łyżki
cukru pudru. W osobnym naczyniu blenderem miksujemy 4
banany, a następnie łączymy je z
masłem i
żółtkami. Całą masę zalewamy chłodną, tężejącą
żółtą galaretką. Tak przygotowaną masę wykładamy na zimny
biszkopt i wstawiamy do lodówki.Rozprowadzamy
czerwoną galaretkę w 2 szklankach
wody. Odstawiamy do ostudzenia.Zieloną masę możemy zrobić na dwa sposoby. Najpierw ubijamy
białka z dwoma łyżkami
cukru na sztywną pianę. Następnie dolewamy do nich powoli tężejącą
zieloną galaretkę. Jeśli nie chcemy jeść
surowych białek możemy zrobić „pianę” ze
śnieżki i
mleka i do tego dolać
galaretkę. Masę wylewamy na masę
bananową, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni ciasta, aż do samych brzegów.Kiedy trochę stężeje układamy na
masie plasterki
banana i zalewamy tężejącą
galaretkę. Czasem jest tak, że nasza forma jest za niska i musimy przy użyciu tektury podwyższyć bok tortownicy.Ciasto wsadzamy do lodówki. Kiedy
galaretka się zsiądzie jest gotowe do podania.smacznego