Wykonanie
Składniki na 3 porcje:(dodam, że danie to jest bardzo sycące i przygotowane przeze mnie porcje zaspokoiły apetyt osób je spożywających;-))1 opakowanie
ciasta francuskiego,1/2
fileta z kurczaka (surowy filet doprawiony ulubionymi
przyprawami),6 dużych
pieczarek (startych na tarce i podsmażonych na łyżce
masła wraz z pokrojoną 1 średnią
cebulką z dodatkiem
soli i
pieprzu),10 dag startego
żółtego seraSposób przygotowania:1.
Ciasto francuskie wyjęte z lodówki przyciąć do odpowiednich rozmiarów.2. Każdą porcję ciasta naciąć – jak na zdjęciu.
3. Na tak przygotowanym cieście położyć pierś, na nią porcję ostudzonych
pieczarek, a na wierzchu posypać
serem.
4. Zapleść paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy).
5. Gotowe porcje włożyć na 15 minut do lodówki, a
potem posmarować z wierzchu roztrzepanym
jajkiem.
6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (Piec 35-40 minut).7. Ciasto powinno zrobić się złociste i kruchutkie.
Danie jest bardzo sycące, więc wg mnie nie wymaga już dodatku żadnych
ziemniaków, frytek czy
ryżu. W zupełności wystarczy lekka surówka. Ja podałam tak przygotowane danie z
serem mozzarella i
pomidorem :-)