ßßß Cookit - przepis na Filety kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i serem - Drób - DeliciousEating - bloog.pl

Filety kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i serem - Drób - DeliciousEating - bloog.pl

nazwa

Wykonanie

Składniki na 3 porcje:
(dodam, że danie to jest bardzo sycące i przygotowane przeze mnie porcje zaspokoiły apetyt osób je spożywających;-))
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1/2 fileta z kurczaka (surowy filet doprawiony ulubionymi przyprawami),
6 dużych pieczarek (startych na tarce i podsmażonych na łyżce masła wraz z pokrojoną 1 średnią cebulką z dodatkiem soli i pieprzu),
10 dag startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie wyjęte z lodówki przyciąć do odpowiednich rozmiarów.
2. Każdą porcję ciasta naciąć – jak na zdjęciu.
3. Na tak przygotowanym cieście położyć pierś, na nią porcję ostudzonych pieczarek, a na wierzchu posypać serem.
4. Zapleść paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy).
5. Gotowe porcje włożyć na 15 minut do lodówki, a potem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (Piec 35-40 minut).
7. Ciasto powinno zrobić się złociste i kruchutkie.
Danie jest bardzo sycące, więc wg mnie nie wymaga już dodatku żadnych ziemniaków, frytek czy ryżu. W zupełności wystarczy lekka surówka. Ja podałam tak przygotowane danie z serem mozzarella i pomidorem :-)
Źródło:http://deliciouseating.bloog.pl/id,338113630,title,Filety-kurczaka-w-ciescie-francuskim-z-pieczarkami-i-serem,index.html