ßßß
Te placuszki są bardzo syte i chrupiące.Potrzebujesz:- 2 szklanki mąki- 1/2 łyżeczki soli- 50g masła- 150 ml mleka- 2 łyżki cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przesiej mąke do dużej miski. Delikatnie zetrzyj na tarce masło (uprzednio schłodzone) i zmieszaj z mąką. Następnie dołóż cukier, proszek do pieczenia oraz oraz 1/2 łyżeczki soli, znowu wymieszaj. Na środku zrób otwór i wlej mleko. Mieszaj, aż otrzymasz delikatne ciasto, i wyłóż je na posypaną mąką stolnice. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i je rozwałkuj. Grubość rozwałkowanego ciasta ma być cienka. Następnie wytnij koła (np. za pomocą szklanki). Umieść placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10/15 minut, aż urosną i nabiorą złocistego koloru. Podawaj z miodem lub dżemem. Smacznego!Te ciasteczka to niebo w gębieee. Spróbujecie jedno i będziecie mieli ochotę na drugie. POLECAM!Potrzebujesz:115g masła1 szklanka mąki2 żółtkaszczypta soli3 łyżki cukruSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki trzeba ugnieść na jedną masę. Uformuj z kawałeczka ciasta małą kulkę i małym palcem zrób w nim małą dziurkę i wypełnij ją dżemem. Powtarzaj tę czynność tak długo, aż skończy się ciasto. Ciasteczka ułóż na blaszce i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Smacznego!
Polecam! Upiekłam go na święta :)Potrzebujesz:- brzoskwinieCiastoSkładniki:- 5 żółtek ( białka wlać do miski )- 3 szklanki mąki krupczatki- 3 łyżki cukru- 1 kostka margaryny Kasi- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Wszystkie składniki połączyć, zagnieść. Podzielić na dwie części i zamrozić.MasaSkładniki:- 1kg twarogu śmietankowego ( w wiaderku )- 1 jajo- 1 kostka masła- 1 olejek śmietankowy- 1 budyń śmietankowy w proszku- 1/2 szklanki cukru pudruWykonanie:Składniki połączyć, zmiksować na puszystą masę.Połowę zamrożonego ciasta utrzeć na tarce buraczanej i podpiec na ok. 10-15 minut. Następnie wyłożyć masę serową, na masę pokroić brzoskwinie ( duża puszka ), a na brzoskwinie wyłożyć pianę z białek ( do piany z białek dodaj i ubij cukier puder ). Na całość utrzeć drugą połowę ciasta na tarce buraczanej. Piec około 50-60 min. w temperaturze 180 stopni.
Na serniku napisałam z czekolady ''Bóg się rodzi''
Ten jabłecznik jest prze-prze- pyszny!! Zrobiłam go z moją babcią i cała rodzina zjadła go w 1 dzień! To było po prostu niebo w gębie.Potrzebujesz:3 szklanki mąki krupczatki5 jaj2 łyżeczki proszku do pieczenia1 kostka margaryna (masła)1 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy2 kg jabłek (zasmażonych)½ łyżeczki cynamonuSposób przygotowania:Żółtka ubić z ½ szklanki cukru (sypać w małych ilościach), cukrem waniliowym na puszystą pianę. Mąkę posiekać z margaryną i proszkiem do pieczenia, dodać ubite żółtka i wszystko zagnieść. Połowę ciasta włożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę, drugą połowę zamrozić. Na ciasto w foremce wykładamy zasmażone jabłka ( smażyć z ½ szklanki cukru i cynamonem). Następnie ubić pianę z białek z cukrem (1/2 szklanki cukru) i wyłożyć na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na grubej tarce i położyć na pianę z białek. Piec w temperaturze 180 stopni C. około 50 minut w zależności od piekarnika. Na koniec można posypać cukrem pudrem, dodać bitą śmietanę i na jabłecznik położyć gałkę lodów. NIE NAKŁADAĆ JABŁECZNIKA NA GORĄCO, PONIEWAŻ SIĘ ROZPADNIE.
12»