ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca sałatka z gruszką, orzeźwiającą miętą i serem śródziemnomorskim

Chrupiąca sałatka z gruszką, orzeźwiającą miętą i serem śródziemnomorskim

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Cytrynowy deser z owocami - ...
Lekki deser serowy nadziany ... »
Dziś zapraszam Was na odrobinę zdrowia. Po długich weekendach sałatki są wspaniałym urozmaiceniem jadłospisu i ogromną dawką witamin. Dzisiejsza propozycja nie będzie jednak zwyczajna. Zaprezentuję Wam przepis na chrupiącą sałatkę z gruszką, orzeźwiającą miętą, roszponką i serem śródziemnomorskim. Nietypowe połączenie smaków i aromatów sprawdziło się w 100%. Moi znajomi serwują już ją na swoich stołach, zwłaszcza na plenerowych spotkaniach. Ja osobiście proponuję tę sałatkę postawić na pięknie nakrytym stole, przy którym zasiądziecie wraz z Waszą drugą połówką. Możecie też po prostu przygotować ją dla siebie na relaksujący wieczór. Spróbujcie, zapraszam.
... jeśli tak jak ja kochacie smak gruszki, słonych serów i piękną zieleń roszponki, ta sałatka jest dla Was
Składniki:
2 garście świeżej roszponki
1 soczysta gruszka (uwaga! nie powinna być zbyt dojrzała/miękka)
2 łyżki sera śródziemnomorskiego Apetina Bazil & Oregano
kilka listków świeżej mięty waniliowej (około 1 gałązki)
1 1/2 łyżki pełnoziarnistych płatków
oliwa z oliwek do skropienia sałatki
Przygotowanie:
Gruszkę myjemy, tniemy na (w miarę) równe plastry, nie wykorzystując oczywiście dolnej i górnej części z ogonkiem.
W naczyniu, w którym podamy sałatkę układamy świeżą roszponkę i listki mięty (zostawiając kilka do położenia na gruszki).
1/2 łyżki płatków pełnoziarnistych rozgniatamy tworząc chrupiące drobinki, którymi posypujemy naszą zieloną sałatkę. Pozostałe (całe) płatki układamy dowolnie na sałatce.
Następnie do sałatki dodajemy plasterki gruszki oraz 2 łyżki serka śródziemnomorskiego Apetina Bazil & Oregano, który doskonale urozmaica smak ziołowo-słonym akcentem. Po czym dodajemy resztę roszponki i mięty.
Tak przygotowaną sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na kilka minut, aby smaki się "przegryzły". Taki zabieg wydobywa przede wszystkim orzeźwiający smak mięty, którym przechodzi cała sałatka.
Schłodzoną sałatkę podajemy samą lub jako dodatek do dań.
Smacznego
poniedziałek, 08 czerwca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Chrupiaca-salatka-z-gruszka-orzezwiajaca-mieta-i.html