ßßß
3. Po przelaniu kaszy zimną, wrzącą i jeszcze raz zimną wodą, wsypujemy ją do garnka. Na 1 szklankę suchej kaszy jaglanej przypada około 1,5 szklanki wody. Jeżeli dacie mniej wody, wówczas kasza po ugotowaniu będzie bardziej sypka. Więcej wody - bardziej rozgotowana.4. Załóżmy, że kasza została już zalana wodą. Opcjonalnie dodajemy sól. Niektórzy dodają również szczyptę cukru. Garnek z kaszą przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, dalej gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę - ok. 15 minut.5. WAŻNE! Podczas gotowania kaszy jaglanej nie wolno jej mieszać! W kaszy utworzą się otwory, przez które uciekać będzie para.6. Po ugotowaniu kaszy jaglanej pozostawiamy ją pod przykryciem.W kontrolowaniu czasu potrzebnego na ugotowanie kaszy jaglanej, kaszomanię wspiera Lorus . ;-)