Wykonanie
Często zadajecie pytanie dotyczące sposobu oraz czasu gotowania
kaszy jaglanej: jak długo gotować
kaszę jaglaną? Jak przygotować ją do gotowania? To bardzo proste.Potrzebne nam będą:-
kasza jaglana-
woda- czasomierz1. Odmierzamy potrzebną ilość
kaszy np. 1 szklanka (250 ml).2.
Kaszę wsypujemy na sitko, po czym przelewamy na zmianę zimną oraz wrzącą
wodą (zimna - wrząca - zimna) Dzięki temu pozbędziemy się niezbyt przyjemnego smaku goryczki. Jeżeli wstawicie sitko do jakiegoś pojemnika i przelejecie
kaszę wrzątkiem, zauważycie, że na dnie tego pojemnika zebrał się biały osad, a
woda stała się mętna. Tego właśnie chcieliśmy się pozbyć. :)
3. Po przelaniu
kaszy zimną, wrzącą i jeszcze raz zimną
wodą, wsypujemy ją do garnka. Na 1 szklankę suchej
kaszy jaglanej przypada około 1,5 szklanki
wody. Jeżeli dacie mniej
wody, wówczas
kasza po ugotowaniu będzie bardziej sypka. Więcej
wody - bardziej rozgotowana.4. Załóżmy, że
kasza została już zalana
wodą. Opcjonalnie dodajemy
sól. Niektórzy dodają również szczyptę
cukru. Garnek z
kaszą przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, dalej gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż
kasza wchłonie całą
wodę - ok. 15 minut.5. WAŻNE! Podczas gotowania
kaszy jaglanej nie wolno jej mieszać! W
kaszy utworzą się otwory, przez które uciekać będzie para.6. Po ugotowaniu
kaszy jaglanej pozostawiamy ją pod przykryciem.W kontrolowaniu czasu potrzebnego na ugotowanie
kaszy jaglanej, kaszomanię wspiera Lorus . ;-)