Wykonanie
O cudownych właściwościach
kaszy jaglanej dłuuugo by pisać.Jako jedyna z
kasz jest zasadotwórcza- nie zakwasza organizmu i pomaga na katar.Ma stosunkowo dużo
białka.Najwyższa wśród
kasz zawartość witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi.Zawiera dużo krzemu (krzem poprawia wygląd i stan włosów, skóry i paznokci)Oprócz tego, po prostu jest pyszna :3
Przepis podstawowy- ilość
kaszy z tego przepisu będzie na blogu nazywana jedną jednostką
kaszy jaglanej . Tyle używam np. do śniadania czy obiadu.Oczywiście odpowiednio zwiększając ilość składników można
kaszy przygotować więcej i trzymać w lodówce do 4-5 dni.Składniki:3 łyżki
kaszy jaglanejwoda(niezwykle wyszukane składniki :) )Wykonanie:
Kaszę wsypać do rondelka (garnuszka, czy co tam lubicie-na upartego nawet na patelni wyjdzie).Podprażyć na średniej mocy, do lekkiego zarumienienia [to "lekkie zarumienienie" nie zawsze się udaje- ja mam już artystycznie przypalony garnek (ale
kasza wyszła dobra!)]. Zalać
wodą, ok. 0,5 cm powyżej poziomu
kaszy-najbardziej lubię ten moment, te kłęby pary!Gotować do całkowitego wchłonięcia
wody, czyli około 10-15 minut.Smacznego! :3