Wykonanie
Dzisiejszy wpis jest pierwszym z cyklu "Z czym to się je?" Są produkty, które czasem bierzemy z półki w sklepie, a na które nie mamy pomysłu. Bywają takie, których nie wiemy, jak przygotować. Cykl "Z czym to się je?" ma na celu zebranie informacji z różnych źródeł o produktach, z którymi ja również miałam (lub nadal mam problem).Dziś -
KASZA JAGLANAKasza jaglana jest produktem zapomnianym, niedocenianym, a jest to jedna z najzdrowszych
kasz. Przyrządzana jest z prosa, uprawianego już w epoce neolitu.Obfituje w witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B11, B5, B3), lecytynę, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu.. Ma wysoki poziom
białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do
krwi podczas trawienia, dzięki
czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Zawiera mało
skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć. Zawiera krzem, dzięki
czemu poprawia wygląd włosów, skóry, zębów i paznokci. Ponadto wyróżnia się zawartością żelaza (1,5
raza więcej niż
polędwica wołowa) i miedzi oraz witaminy E i K.
Kaszę jaglaną mogą jeść osoby uczulone na gluten. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Ze względu na zawartość błonnika
kasza jaglana wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz przyspiesza metabolizm. Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega powstawaniu
raka.100g
kaszy jaglanej to 350 kcal. Ma wysoki indeks glikemiczny (71 dla ugotowanej
kaszy).Jak ugotować
kaszę jaglaną?Proporcja: 1 szklanka
kaszy jaglanej - 3 szklanki
wodyOdmierzoną porcję
kaszy przesyp na sito. Przepłucz
kaszę pod bieżącą gorącą
wodą. Płucz tak długo, aż
woda będzie przezroczysta. Odsącz
wodę.
Kaszę wrzuć na lekko osolony wrzątek z łyżeczką
masła (najlepiej klarowanego). Gotujemy na malutkim ogniu 10-12 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem kolejne 10 minut.Wspaniale smakuje zarówno w wersjach słodkich jak i wytrawnych.