Wykonanie
2,5 kg
łopatki wieprzowej20 ząbków
czosnku2 łyżeczki
soliłyżeczka ziarenek
czarnego pieprzu1,5 szklanki soku z
pomarańczy ( jeżeli nie możemy takiej znaleźć doskonale sprawdzi się także 80 ml soku z
pomarańczy 40 ml
soku z cytryny i 40 ml
soku z limonki)1 szklanka
cebuli, drobno pokrojonej1 łyżeczka
oregano1,5 szklanki
oliwyUtrzyj w moździerzu
czosnek z
solą i
pieprzem. Dodaj
suszone oregano,
cebule i sok z kwaśnej
pomarańczy i dobrze wymieszaj. Rozgrzej
oliwę na patelni aż będzie ciepła ale nie tak gorąca jak do smażenia ( ok 100' C). Zdejmij patelnie z ognia i ostrożnie dodawaj
czosnkową masę, jednocześnie szybko mieszając.Ponakłuwaj
mięso widelcem. Zalej
mięso czosnkową marynatą, zakryj folią i wstaw do lodówki na całą noc.PiekarnikRozgrzej piekarnik do 230'C. Połóż
mięso wraz z marynatą na blaszce do pieczenia tłuściejszą stroną do góry. Włóż
mięso do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 105'C. Za pomocą termometra sprawdzam wewnętrzna temperaturę
mięsa. Piecz do momentu, aż temperatura będzie wynosiła 90'C. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią i pozwól mu odpocząć przez 10 min.