ßßß Cookit - przepis na Kubańska wieprzowina

Kubańska wieprzowina

nazwa

Wykonanie

2,5 kg łopatki wieprzowej
20 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
1,5 szklanki soku z pomarańczy ( jeżeli nie możemy takiej znaleźć doskonale sprawdzi się także 80 ml soku z pomarańczy 40 ml soku z cytryny i 40 ml soku z limonki)
1 szklanka cebuli, drobno pokrojonej
1 łyżeczka oregano
1,5 szklanki oliwy
Utrzyj w moździerzu czosnek z solą i pieprzem. Dodaj suszone oregano, cebule i sok z kwaśnej pomarańczy i dobrze wymieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni aż będzie ciepła ale nie tak gorąca jak do smażenia ( ok 100' C). Zdejmij patelnie z ognia i ostrożnie dodawaj czosnkową masę, jednocześnie szybko mieszając.
Ponakłuwaj mięso widelcem. Zalej mięso czosnkową marynatą, zakryj folią i wstaw do lodówki na całą noc.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 230'C. Połóż mięso wraz z marynatą na blaszce do pieczenia tłuściejszą stroną do góry. Włóż mięso do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 105'C. Za pomocą termometra sprawdzam wewnętrzna temperaturę mięsa. Piecz do momentu, aż temperatura będzie wynosiła 90'C. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią i pozwól mu odpocząć przez 10 min.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/10/kubanska-wieprzowina.html