Wykonanie
Uwielbiam szybkie, proste i smaczne dania na duży głód ! Do
szpinaku przekonałam się ok. 2 lata temu, kiedy to mama zaserwowała na obiad przepis podpatrzony w "Ugotowanych". Skradł moje
serce od razu. Jest jednym z najważniejszych produktów w mojej kuchni i nie wyobrażam sobie, żeby mogło go zabraknąć. W sezonie oczywiście korzystam ze świeżego (nie kupuję, porywam mamie z działki) :), a na okres zimowy zamrażam, żeby
mieć zawsze go pod ręką. Liście tego warzywa idealnie komponują się z
serami (pleśniowym,
feta,
parmezanem),
kurczakiem, a także z
owocami (
granatem,
cytrusami). Należy pamiętać, że podczas przygotowania potrawy,
szpinaku nie można gotować -
traci wówczas swoje wartości odżywcze i wygląd. Należy go udusić najlepiej na
oliwie oliwek z dodatkiem
czosnku. Musimy
mieć również na uwadze, że
szpinak podczas duszenia zdecydowanie zmniejsza swoją objętość, dlatego też przygotowując danie dla kilku osób należy zakupić ok. 1,5 kg. Zdrowe odżywianie nie obejdzie się bez
szpinaku, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego przepysznego zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co
siedem lat, więc jeśli komuś nie smakował w dzieciństwie, czas powrócić do niego teraz.
Składniki (dla 2 osób)- 250 g dowolnego w kształcie
makaronu- trochę
masła (mniej niż pół łyżki)- łyżka
oleju- 2 udka lub podwójna
pierś z kurczaka- pół pokrojonej w kostkę
cebuli- 250 -300g świeżego lub
mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach- 2-3 ząbki
czosnku- 150 ml słodkiej
śmietanki- garść posiekanej
natki pietruszki-
sól,
pieprz do smaku, szczypta
chilli, chlust
tabasco,- łyżeczka
soku z cytrynyUgotować
makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek
wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać
olej, dodać
masło, kiedy będą gorące wrzucić
cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć
mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony
czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż
kurczak się lekko zrumieni. Dodać
szpinak, 2-3 łyżki
wody z gotowania
makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać
przyprawy i zaczekać aż
szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut.
Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko
śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część
wody wyparuje) i zagęści, dodać
sok z cytryny i
natkę pietruszki. Gotowe. - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html#sthash.2freqcbT.dpuf- 250 g dowolnego w kształcie
makaronu- trochę
masła (mniej niż pół łyżki)- łyżka
oleju- 2 udka lub podwójna
pierś z kurczaka- pół pokrojonej w kostkę
cebuli- 250 -300g świeżego lub
mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach- 2-3 ząbki
czosnku- 150 ml słodkiej
śmietanki- garść posiekanej
natki pietruszki-
sól,
pieprz do smaku, szczypta
chilli, chlust
tabasco,- łyżeczka
soku z cytrynyUgotować
makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek
wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać
olej, dodać
masło, kiedy będą gorące wrzucić
cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć
mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony
czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż
kurczak się lekko zrumieni. Dodać
szpinak, 2-3 łyżki
wody z gotowania
makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać
przyprawy i zaczekać aż
szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut.
Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko
śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część
wody wyparuje) i zagęści, dodać
sok z cytryny i
natkę pietruszki. Gotowe. - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html#sthash.2freqcbT.dpuf200 g dowolnego
makaronu (u mnie pełnoziarnisty)pojedyncza
pierś z kurczaka300 g
szpinakuserek topiony śmietankowy2-3 ząbki
czosnkułyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz,
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:1.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.2.
Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na
oliwie z oliwek do miękkości. Dodajemy wyciśnięte przez praskę
czosnek oraz
szpinak. Przyprawiamy i czekamy aż
szpinak się rozmrozi / zmięknie, trwa to zwykle kilka minut - trzeba próbować.Dodać
przyprawy i zaczekać aż
szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut.
Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html#sthash.2freqcbT.dpuf3.
Serek topiony rozdrabniamy widelcem, dodajemy odrobinę
wody, która wytworzyła się z duszenia i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy. Łączymy z
makaronem.- 250 g dowolnego w kształcie
makaronu- trochę
masła (mniej niż pół łyżki)- łyżka
oleju- 2 udka lub podwójna
pierś z kurczaka- pół pokrojonej w kostkę
cebuli- 250 -300g świeżego lub
mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach- 2-3 ząbki
czosnku- 150 ml słodkiej
śmietanki- garść posiekanej
natki pietruszki-
sól,
pieprz do smaku, szczypta
chilli, chlust
tabasco,- łyżeczka
soku z cytrynyUgotować
makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek
wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać
olej, dodać
masło, kiedy będą gorące wrzucić
cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć
mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony
czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż
kurczak się lekko zrumieni. Dodać
szpinak, 2-3 łyżki
wody z gotowania
makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać
przyprawy i zaczekać aż
szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut.
Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko
śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część
wody wyparuje) i zagęści, dodać
sok z cytryny i
natkę pietruszki. Gotowe. - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html#sthash.2freqcbT.dpuf