Wykonanie
Moi
drodzy, Pierwszy Dzień Wiosny! Wspaniale zobaczyć w końcu tę datę w kalendarzu! I nie tylko w kalendarzu, bowiem za oknem prawdziwie wiosenna pogoda. Kolejny
słoneczny dzień przed nami! Z tej okazji orzeźwiające, wiosenne śniadanie.
Mak i
cytryna to jedno z moich ulubionych połączeń. Tym razem proponuję sobie i Wam
jogurtowy parfait na śniadanie. Przyda się takie poranne orzeźwienie, bo głowa gorąca od emocji. Dzisiaj trzymajcie kciuki. Najmocniej, jak potraficie! Proszęproszęproszę. Jeszcze nie zdradzę, o co chodzi, żeby nie zapeszać, ale już jutro o wszystkim opowiem!
Jadę! Wsiadam w autobus i
jadę! Gdzie jadę? Marzenia spełniać!
Przepis (jedna porcja):30g
płatków owsianych Halina1 łyżka
maku200g
jogurtu naturalnego1 łyżka
miodusok z 1/2
cytryny1 łyżeczka startej
skórki cytrynyPłatki owsiane wsypać do mieczki, wymieszać z
makiem, zalać wrzątkiem. Odstawić na bok, aż
płatki wsiąkną
wodę, zmniękną i wystygną. W tym czasie
jogurt zmiksować z
miodem,
sokiem i
skórką z cytryny. Ostudzone
płatki owsiane z
makiem przełożyć do wysokiej szklanki. Na wierzch wlac
cytrynowy jogurt. Schłodzić w lodówce.