ßßß Cookit - przepis na Kazimierz Dolny i orzeźwiający koktajl owsiany!

Kazimierz Dolny i orzeźwiający koktajl owsiany!

nazwa

Wykonanie

To były intensywne trzy dni. Trzy dni pełne (aktywnego) odpoczynku, świeżego powietrza, smacznego jedzenia, spacerów, zdjęć (mam ich ponad 400!), uśmiechów, wypitych herbat. Kazimierz Dolny trafia na listę moich ulubionych miejsc na polskiej mapie, zdecydowanie. To miasteczko ma niepowtarzalny, tajemniczy klimat, porządku pilnuje tam Kazimierski Kogut, w Naleśnikarni podają najlepsze francuskie naleśniki (mój wybór: gryczany naleśnik ze szpinakiem i wędzonym łososiem), a w Ambrozji domowe lody.
Mimo wszystko dobrze jest wrócić do domu. Szczególnie, że dzisiaj, z samego rana, czekała na mnie miła niespodzianka. A ja lubię niespodzianki. Bardzo je lubię. Krzaki malin w naszym ogrodzie pełne owoców. Słodkich, czerwonych kuleczek. Bez głębszego zastanowienia wylądowały w dzisiejszym śniadaniu. A skoro jesteśmy przy śniadaniach - one jednak najlepiej smakują na tarasie za własnym domem. Nigdzie indziej.
Przepis (jedna porcja):
30g płatków owsianych marki Halina
100ml wrzątku
miseczka malin
(+ kilka malin do dekoracji)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
300g jogurtu naturalnego
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut. Po upływie czasu zmiksować: 200g jogurtu naturalnego, połowę nasiąkniętych płatków owsianych i maliny. Gotowy koktajl malinowy przelać do wysokiej szklanki. Zmiksować następnie: 100g jogurtu naturalnego, sok i skórkę z cytryny. Gotowy koktajl cytrynowy wlać powoli do szklanki (tak, aby nie zmieszał się z malinową warstwą). Udekorować malinami, wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Podawać schłodzony.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/08/to-byy-intensywne-trzy-dni.html