ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: zielono-fioletowy duet poranny!

Breakfast's time!: zielono-fioletowy duet poranny!

nazwa

Wykonanie

Targ to takie magiczne miejsce. Dużo tam ludzi, dużo warzyw i owoców. Dużo kolorów, smaków, zapachów. Lubię, bez pośpiechu, przechadzać się między tymi straganami, szukać najładniejszych czereśni, twardych i słodkich jabłek, ostatnich w tym sezonie truskawek. Lubię, tak już pod koniec, zawiesić oko jeszcze na małych, fioletowych kuleczkach, przez jednych zwanych borówkami, przez innych jagodami (sama używam obu nazw!) - swoją drogą to ciekawe, czy kiedyś ktoś mi w końcu wyjaśni, czy różnica naprawdę gdzieś istnieje i jeśli tak to w czym ona tkwi? Lubię obmyślać, w drodze do domu, jakby tutaj najlepiej, jakby tutaj najsmaczniej je wykorzystać. Będą na śniadanie, to już postanowione, ale co dalej? Był pomysł na koktajl, na makaron/ryż z jogurtem i borówkami. A może jednak zjeść je na deser, posypane zwyczajnie cukrem albo razem z lodami? Nie, nie, nie, to ciągle nie to. Zanim się obejrzałam, przekroczyłam już dawno próg domu, a w głowie dalej pustka. I nagle ... Wystarczyło wejść do jadalni, spojrzeć na okno, dalej na parapet, na doniczkę ... Wiem! Tak, tak, tak! Wiem, co będzie na śniadanie! ..... To był strzał w dziesiątkę!
Fiolet i zieleń. Te kolory naprawdę ładnie ze sobą współgrają. Więcej! One wyśmienicie ze sobą smakują.
Jeśli lubicie eksperymenty tak samo mocno, jak ja, to nie zwlekajcie! Spróbujcie tego duetu, a zapewniam, że nie pożałujecie! Wasze podniebienia będą Wam za nie wdzięczne.
JAGODOWO-BAZYLIOWY KREM OWSIANY
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych marki Halina
(+ ok. 150ml wrzącej wody do zalania)
1/2 szkl jagód
1 łyżka miodu
garść liści świeżej bazylii
250g jogurtu naturalnego
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą (tak aby nią były "przykryte") i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia. Po upływie czasu wymieszać z jogurtem naturalnym, miodem, jagodami i bazylią. Zblendować na gładką masę. Przełożyć do miski i na noc wstawić do lodówki. Rano podawać schłodzone.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/07/287-zielono-filetowy-duet-poranny.html