Wykonanie
Od zakończenia ferii staram się codziennie robić inne owsianki, ta składa się z moich ulubionych, ogródkowych, kwaśnych
malin, kawałków
brzoskwini i
jabłka. Dodałam też
serek wiejski i
musli. Owsiankę robiłam nie tylko dla siebie, ale też dla moich rodziców na podwieczorek. Wydaje mi się, że już niedługo przekonam tatę, który podobnie jak my z mamą będzie wkrótce jadł na śniadanie owsianki.Dzisiaj dodaje podstawowy przepis na owsiankę, jaką ja zazwyczaj robię. Jest ona z dodatkiem
jogurtu naturalnego, można też robić z
mlekiem, ale wydaje mi się, że ta jest gęstsza i smaczniejsza.
Podstawowy przepis na owsiankę na
jogurcie naturalnym - jedna porcjaSkładniki:- 5 łyżek
płatków owsianych górskich-
woda-
jogurt naturalny-
miód (do smaku)Sposób wykonania:
Płatki owsiane umieszczamy w garnuszku, zalewamy wrzątkiem, tak by był parę centymetrów ponad
płatki i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie zagotowujemy i gotujemy przez parę minut, aż powstanie kleik, a
płatki napęcznieją. Następnie łączymy z
jogurtem i
miodem.
Płatki możemy zalać, dzień wcześniej, przegotowaną
wodą(niekoniecznie wrzątkiem) i pozostawić na noc(ja zazwyczaj tak robię). Można też od razu po zalaniu zagotować, ale wówczas gotujemy nieco dłużej.