Wykonanie
Pierniczki upieczone! Ponad dwie godziny w kuchni, przy blacie i piekarniku, ale warto było! Jestem z siebie dumna! Ponad 150 sztuk, wszystkie pięknie i bogato udekorowane - kolorowymi posypkami, gwiazdeczkami i czekoladowymi
groszkami. Różnorakie kształty - choinki, gwiazdki,
domki, serduszka, dzwonki i księżyce. Teraz, zamknięte w szczelnych puszkach, czekają na poniedziałkowy wieczór.
Przepis (pochodzi z bloga bookmeacookie):200g
masła200g
cukru3
jajka1/2 szkl
miodu700g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
imbiruMasło z
cukrem ubić; dodać
jajka i zmiksować.W osobnej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
gałkę muszkatołową,
przyprawę do piernika,
kardamon i
imbir. Mokre składniki (masa
maślana) połączyć z suchymi (
mąka z
przyprawami).Ciasto wyrobić. Podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować (3-4mm grubości) i wykrawać foremką
ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach.
A na dzisiejsze śniadanie ...
kakaowy krem Corn Flakes z gorącymi
malinami! Macie ochotę? Na pewno!
Przepis (inspiracja):70g
płatków Corn Flakes5 łyżek
jogurtu naturalnego50-100 ml
mleka1 łyżeczka
kakao1/2 szkl
malinPłatki Corn Flakes zalać
mlekiem, wymieszać i odstawić na 5-10 minut (aż wchłoną
mleko). Po upływie czasu dodać do nich
jogurt,
kakao i zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy.
Maliny podgrzać (można w mikrofali); połowę wyłożyć na dno miseczki; wylać
kakaową masę i udekorować resztą
malin.