Wykonanie
Pieczenie i dekorowanie pierniczków to chyba moja ulubiona część przedświątecznych przygotowań oraz kuchennych poczynań! Pierniczki, z pozoru niewinne, są bardzo pracochłonne, ale jednocześnie sprawiają wieeeeeelką radość i frajdę! Uwielbiam najpierw w wielkiej misce wyrabiać ciasto, wykrawać z niego najróżniejsze kształty - w tym roku numer jeden to głowa renifera i pan
ciastek! - a następnie wsadzać je partiami do nagrzanego piekarnika i upajać się zapachem, który w trakcie pierniczkowej produkcji unosi się po całym domu, zagląda w najmniejsze zakamarki i zostawia po sobie aromat
cynamonu,
miodu,
kakao,
goździków,
imbiru i
kardamonu. Następnie przychodzi czas na niecierpliwe oczekiwanie, aż pierniczki wystygną i będzie można zacząć je ozdabiać! W tym roku w kuchni było wyjątkowo kolorowo! W ruch poszły bowiem barwniki i tak, za ich sprawą, przygotowałam kolorowe lukry. Tradycyjnie nie zabrakło posypek:
czekoladowych,
waniliowych i tych kolorowych,
czekoladowych groszków,
wiórków kokosowych,
cukrowych gwiazdeczek i kolorowych pisaków. Końcowy efekt jak najbardziej mnie zadowala! Moje pierniczki może i nie są idealnie równe, może ręka parę
razy mi drgnęła, może renifer ma jedno
czekoladowe oko wyżej, niż drugie, ale ... Ale przecież nie to się liczy! W moich pierniczkach jest dużo słodkiej miłości.
Od kilku lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a ja znam go już na pamięć. TUTAJ możecie zobaczyć pierniczki z zeszłego roku, a poniżej podaję Wam jeszcze raz ten sam przepis i zapraszam do oglądania tegorocznych pierniczków! A jak Wasze pierniczkowe poczynania?
/www.bookmeacookie.blogspot.com/Przepis (około 150 sztuk):200g
masła200g
cukru3
jajka2 łyżki
kakao1/2 szkl
miodu800g
mąki pszennej1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
kardamonu3 łyżki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Masło utrzeć z
cukrem. Dodać
jajka oraz
miód, zmiksować. Dodać
proszek do pieczenia,
kakao,
gałkę muszkatołową,
przyprawę do piernika,
kardamon oraz
imbir. Ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dosypać
mąkę i wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnicę podsypaną
mąką i wyrabiać jeszcze przez moment. Ciasto powinno być zwarte i nie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto podzielić na części, każdą z nich rozwałkować (3-4mm grubości). Foremkami wykrawać
ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut.