Wykonanie
W wirze świątecznych przygotowań, trzeba docenić przepisy, które nie wymagają zbyt wiele czasu i pracy. Ten piernik zdążysz zrobić nawet na ostatnią chwilę. Jest równie doskonały kilka chwil po upieczeniu, jak po kilku dniach. Prawdziwy piernikowy bestseller.Składniki350g
mąki pszennej150g drobnego
cukru200g
miodu3
jajka120g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
przyprawy do piernika10g gorzkiego
kakao50g suszonych
śliwek50g
orzechów włoskichPrzygotowanieMiękkie
masło utrzyj z
cukrem na gładką masę.W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki –
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
przyprawę do piernika.
Orzechy i
śliwki drobno pokrój.Oddziel
żółtka od
białek.
Żółtka dodawaj pojedynczo do utartego
masła.Teraz dodawaj do masy na zmianę porcję
miodu i
mąki z pozostałymi suchymi składnikami.Kiedy masa będzie już jednolita, dodaj
śliwki i
orzechy i wymieszaj.Ubij
białka, następnie wmieszaj je delikatnie do ciasta.Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nastaw na 170 stopni.Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i piecz 60 minut.Smacznego!Reklamy