Wykonanie
Paprykę umyć , odciąć czapeczki, wyczyścić środki. Blanszować - czyli do gotującej, osolonej
wody włożyć
papryki na ok. 3 minuty.Ugotować
ryż w dużej ilości osolonej
wody, odcedzić lekko twardy, dojdzie w paprykach.Do
mielonego mięsa dodać przesmażoną
cebulkę,
jajka,
majeranek,
tymianek,
rozmaryn,
sól,
pieprz i ugotowany
ryż.Wszystko dobrze wymieszać i nafaszerować
paprykę.Przykryć czapeczkami , które należy spiąć wykałaczką.
Papryki ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać
bulionem z drobiu. Dorzucić kilka obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
pomidorów i zapiekać około 40 minut.
Papryka powinna być lekko chrupiąca, nie rozciapana.Zrobić sos na bazie
pomidorów, sosu z zapieczonej
papryki i odrobiny
śmietany.