Wykonanie
Lubię przyjaciół obdarowywać pudełeczkami z moimi pralinkami. Zazwyczaj robię to z okazji świąt. Ostatnio podaję
kawę z łyżeczkami czekoladowymi ,bo rok temu znalazłem pod choinką takie silikonowe foremki.Pralinki robię z nadzieniem z białej lub ciemnej
czekolady, z
alkoholem lub bez, z
wiśniami i
czarną porzeczką, które pozostały z
nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z
migdałami i
orzechami laskowymi.Dzisiaj prezentuję pralinki z
waniliowym nadzieniem i
czarną porzeczką.200g
czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości%
kakao, kroimy na małe kawałki, o podobnej wielkości.Teraz
czekoladę poddajemy procesowi temperowania. Polega on na rozpuszczeniu
czekolady w temp. nie wyższej niż 46 – 49 stop.C ,chłodzeniu,około10min i ponownym podgrzaniu do temp.30stop.C. I tu przydatny jest termometr cukierniczy. Jeżeli takowego nie posiadamy ,to robimy wszystko z dużym wyczuciem i pamiętamy ,aby nie podgrzać
czekolady za mocno!!!Teraz ad rem !Ustawiamy łaźnię
wodną, zagotowujemy
wodę, wyłączamy gaz, stawiamy naczynie ze 150g
czekolady (3/4 wagi) i rozpuszczamy. Jeżeli jest potrzeba można jeszcze postawić na malutki gaz.Teraz etap ochłodzenia, odstawiamy na 10min.Następnie dodajemy pozostawione 50g (1/4)
czekolady i mieszamy, mieszamy, mieszamy, aż się wszystko rozpuści i otrzymamy gładką, lśniącą, płynną
czekoladę.Foremki do pralinek (ochłodzone w lodówce) smarujemy dosyć grubo
czekoladą. Używam pędzelka. Wstawić do lodówki do stężenia.Wypełniamy nadzieniem, nie do samej góry i zalewamy
czekoladą ,mamy denka.
Nadzienie
waniliowe.50g
czekolady białej, nie musimy temperować50 ml
śmietany kremowej
laska wanilii1 łyżka
masłaŚmietankę zagotować z ziarenkami
wanilii i odstawić na 20-30min.Przecedzić.Dodać
białą czekoladę i
masło, rozpuścić, wymieszać i przestudzić.Produkcja wydaje się trochę trudna i zawiła ,ale tylko za pierwszym razem. Możemy ewentualnie pójść na skróty i pralinki do szybkiego zjedzenia nie zdążą zmatowieć, a jeżeli wierzch ozdobimy to będą z przedłużonym terminem ważności i będą ładne.Czyli ,do garnuszka np.100g
czekolady + 2 łyżki
masła ,rozpuszczamy, chłodzimy i wypełniamy foremki
czekoladą, wkładamy do środka co chcemy (nawet pierścionek z brylantem) i zalewamy
czekoladą.Życzę przyjemnej, najsłodszej pracy :)