Wykonanie
Lato wciąż trwa,a zatem trzeba spróbować nowych
lodów,tym razem
czekoladowych,na bazie
jajek.
Lody mają nieco inną konsystencję niż te,które do tej
pory przygotowywałam,są jakby "ciągnące się,gumowe",ale miękkie od razu po wyjęciu z zamrażalnika,dzięki
czemu,by nabrać je łyżką do
lodów nie musimy ich wyjmować wcześniej,by się nieco ogrzały,ani mieszać w trakcie zamrażania.Zapraszam:)
porcja dla 4 osób2
żółtka10 dkg
cukru1
laska wanilii125 ml
mleka175 ml
śmietany do ubijania - dobrze schłodzoną przed ubijaniem7,5 dkg
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
kakaoDo rondla wbijam
żółtka,dodaję ziarenka z
wanilii i stopniowo
cukru,miksuję na jednolitą masę.
Mleko wlewam do osobnego rondelka,wrzucam do niego
laskę wanilii po usunięciu ziarenek i na wolnym ogniu zagotowuję,a następnie powoli wlewam(bez laski wan.) do utartych
żółtek cały czas miksując.Rondel z miksturą ustawiam ponownie na ogniu i cały czas mieszając podgrzewam do zgęstnienia- nie gotuję! Zdejmuję z ognia.Na parze rozpuszczam
czekoladę z 3 łyżkami
śmietany,cały czas mieszając,dodaję
kakao.Następnie masę
czekoladową stopniowo dodaję do jajecznej,mieszam i odstawiam do zupełnego ostudzenia-ok.30 - 40 min.Ubijam schłodzoną w lodówce
śmietanę i dodaję ją do masy czekoladowej,przekładam do formy,nakrywam i wkładam do zamrażalnika na całą noc.Smacznego!!!