Wykonanie
Składniki:- 1 l
mleka- 8
żółtek- 250g
cukru- 125g
mąki-
laska wanilii lub
kakao - w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskaćPrzygotowanie:1.
Mleko gotujemy (z
laską wanilii, jeśli ma być
waniliowy).2. Do miski wbijamy 8
żółtek. Dodajemy
cukru i ucieramy na kogel-
mogel. Masa kiedy
zrobi się 3x większa to wiadomo, że jest dobrze ubita. Do masy dodajemy przesianej
mąki. (jeśli ma być
czekoladowy to z
mąką dodajemy
kakao), mieszamy. Do masy wlewamy powoli połowę wrzącego
mleka cały czas mieszając trzepaczką.3. Resztę
mleka gotujemy dalej. Do wrzącego
mleka wlewamy masę, stale mieszając i gotujemy na wolnym ogniu, nadal mieszając aż do momentu, aż się zagęści. Następnie pozostawiamy w spokoju, gotując chwilę, do uzyskania wulkanów.4. Przelewamy do naczynia.