Wykonanie
Witam po długiej przerwie. Tym razem wpis o
czekoladzie, a raczej o tym co można z niej zrobić. Moja Żona uwielbia ciasta
czekoladowe. Szukając ciasta idealnego trafiłem na przepis na Brownie autorstwa Nigelli Lawson. Ciasto wyszło wyśmienite. Zajadała się nim zarówno Żona jak i goście.Naprawdę warto wykorzystać ten przepis, tym bardziej, że ciasto nie wymaga wiele pracy. Smacznego!
Składniki:- 350 gr
gorzkiej czekolady (około 3,5 tabliczki 100gr, minimum 70%
kakao)- 350 gr
masła (około 1 i ¾ kostki)- 1 i ¾ szklanki
cukru- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (ja użyłem 0,5
laski wanilii)- 1 łyżeczka
soli- 1 i ½ kubka
mąki- ½ tabliczki
czekolady mlecznej- ½ tabliczki
czekolady białej- 4
jajkaSposób przygotowania:Rozpuszczamy
gorzką czekoladę razem z
masłem w garnku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Masa powinna być ciepła, ale nie gorąca.Dosypujemy
cukier i mieszamy, aż się rozpuści.Następnie dodajemy wanilię/ekstrakt
waniliowy i łyżeczkę
soli.Dosypujemy
czekoladę deserową i białą i ponownie mieszamy.Rozbijamy 4
jajka i dodajemy do masy. Mieszamy.Dodajemy
sólNa koniec dosypujemy
mąkę i mieszamy całość, aż masa będzie gładka.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Małą blachę(30x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej nasze ciasto.Pieczemy około 25 minut.
Ten wpis bierze udział w akcji "Wariacje na temat Brownie"