Intensywnie czekoladowe ciasto z syropem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Zacznę od tego, że żałuję, że tak długo czekałam z przygotowaniem tego ciacha....
Jest cudownie czekoladowe, wilgotne, ale inaczej niż brownies...
jest mięciutkie i lekko kleiste od syropu...
Ale chyba wystarczy jak napiszę, że...
to ciasto czekoladowe z przepisu Nigeli (z lekką modyfikacją ;-)).
Muuusicie spróbować :)
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
60 g kakao
250 g cukru
180 g masła, o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
miąsz z jednej laski wanilii
100 ml kwaśnej śmietany
pół szklanki wrzącej wody
150 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub gorzkiej i mlecznej)
Składniki na syrop czekoladowy:
1 łyżka kakao
pół szklanki wody
120 g cukru
Dodatkowo:
50 g startej ciemnej czekolady, do posypania
Pamiętamy, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a mąka i kakao zostały przesiane.
Wykonanie:
Składniki na ciasto, oprócz wody i czekolady, wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy wrzącą wodę. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem foremki (użyłam małej keksówki).
Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka - chyba, że trafimy na kawałek rozpuszczonej czekolady, jeśli tak, szukamy dalej ;-).
Zaraz po upieczeniu ciasta albo chwilę przed zakończeniem pieczenia, zaczynamy przygotowywać syrop. W garnuszku mieszamy składniki i gotujemy, do momentu aż płyn lekko zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu - jeszcze gorącym polewamy ciasto.
*Jeżeli syrop stwardnieje i zamieni się w lizak czekoladowy, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy intensywnie mieszając.
Wystudzone ciasto można posypać startą czekoladą :-).
Smacznego :-).
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2014/10/intensywnie-czekoladowe-ciasto-z.html