Wykonanie
Zacznę od tego, że żałuję, że tak długo czekałam z przygotowaniem tego ciacha....Jest cudownie
czekoladowe, wilgotne, ale inaczej niż brownies...jest mięciutkie i lekko kleiste od
syropu...Ale chyba wystarczy jak napiszę, że...to ciasto
czekoladowe z przepisu Nigeli (z lekką modyfikacją ;-)).Muuusicie spróbować :)Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonej60 g
kakao250 g
cukru180 g
masła, o temperaturze pokojowej2
jajka1 łyżka ekstraktu z
waniliimiąsz z jednej
laski wanilii100 ml kwaśnej
śmietanypół szklanki wrzącej
wody150 g posiekanej
gorzkiej czekolady (lub gorzkiej i
mlecznej)Składniki na
syrop czekoladowy:1 łyżka
kakaopół szklanki
wody120 g
cukruDodatkowo:50 g startej ciemnej
czekolady, do posypaniaPamiętamy, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a
mąka i
kakao zostały przesiane.
Wykonanie:Składniki na ciasto, oprócz
wody i
czekolady, wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy wrzącą
wodę. Na koniec wsypujemy posiekaną
czekoladę, mieszamy.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem foremki (użyłam małej keksówki).Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka - chyba, że trafimy na kawałek rozpuszczonej
czekolady, jeśli tak, szukamy dalej ;-).
Zaraz po upieczeniu ciasta albo chwilę przed zakończeniem pieczenia, zaczynamy przygotowywać
syrop. W garnuszku mieszamy składniki i gotujemy, do momentu aż płyn lekko zgęstnieje i nabierze konsystencji
syropu - jeszcze gorącym polewamy ciasto.*Jeżeli
syrop stwardnieje i zamieni się w lizak
czekoladowy, dolewamy odrobinę
wody i podgrzewamy intensywnie mieszając.Wystudzone ciasto można posypać startą
czekoladą :-).Smacznego :-).Chocoholiczka