Wykonanie
Matcha to japońska, zielona
herbata w formie proszku. Ze względu na swój przepiękny kolor często jest stosowana w wyrobach cukierniczych.Lista zakupów na ok. 30 sztuk2
czekolady gorzkie (razem 200 g)2
czekolady mleczne (razem 200 g)150 g
śmietany 32%100 g
masła1 łyżeczka
herbaty matchaposypka:6 łyżek
kakao3-4 łyżki matchyW kąpieli
wodnej rozpuścić
czekolady, dodać łyżeczkę
herbaty matcha,
śmietanę i
masło. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Przelać do salaterki, wystudzić i włożyć do lodówki na 4- 5 godzin.Na jeden talerz przesiać
kakao, na drugi matchę. Wyjąć salaterkę z lodówki.Zimnymi rękami zrobić niewielkie kulki. Każdą obtoczyć w
kakao. Odłożyć na półmisek. Następnie każdą
truflę obtoczyć w matchy lub po prostu
trufle oprószyć delikatnie przy pomocy sitka. Przed podaniem schłodzić jeszcze przez godzinę w lodówce.
Smacznego :)