Wykonanie
Ciasto dla miłośników
białej czekolady i nie tylko. Osłodzi wszelkie smuteczki. Zamiast
truskawek można użyć każdych innych
owoców, najlepiej lekko kwaskowatych dla przełamania
słodyczy. Bez pieczenia, bo upały nie sprzyjają staniu w gorącej kuchni.Składniki:Na spód:-400g
czekoladowych markiz-100g
gorzkiej czekolady-100g
masłaNa masę
czekoladową:-280g
śmietany 30-36%-300g
białej czekoladyPonadto:-
truskawki (ilość wg uznania)-kostka
gorzkiej czekoladyMasło rozpuszczamy i lekko studzimy.
Ciastka rozkruszamy za pomocą blendera (lub ręcznie), dodajemy posiekaną na drobne kawałki
czekoladę oraz rozpuszczone
masło i porządnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno i boki formy (u mnie 24cm) wykładamy
ciasteczkową mieszanką, dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Śmietankę zagotowujemy w garnuszku. Zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną
białą czekoladę i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
czekolady. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Schłodzoną masę ubijamy mikserem (trochę zgęstnieje) i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy
truskawki (w całości lub pokrojone na kawałki). Całość posypujemy startą kosteczką
gorzkiej czekolady.
Smacznego!