ßßß
Ciasto dla miłośników białej czekolady i nie tylko. Osłodzi wszelkie smuteczki. Zamiast truskawek można użyć każdych innych owoców, najlepiej lekko kwaskowatych dla przełamania słodyczy. Bez pieczenia, bo upały nie sprzyjają staniu w gorącej kuchni.Składniki:Na spód:-400g czekoladowych markiz-100g gorzkiej czekolady-100g masłaNa masę czekoladową:-280g śmietany 30-36%-300g białej czekoladyPonadto:-truskawki (ilość wg uznania)-kostka gorzkiej czekoladyMasło rozpuszczamy i lekko studzimy. Ciastka rozkruszamy za pomocą blendera (lub ręcznie), dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę oraz rozpuszczone masło i porządnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno i boki formy (u mnie 24cm) wykładamy ciasteczkową mieszanką, dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Śmietankę zagotowujemy w garnuszku. Zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Schłodzoną masę ubijamy mikserem (trochę zgęstnieje) i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub pokrojone na kawałki). Całość posypujemy startą kosteczką gorzkiej czekolady.
Smacznego!