ßßß Cookit - przepis na Naleśniki grube

Naleśniki grube

nazwa

Wykonanie

Naleśniki trochę inne niż zwykle ale tak samo pyszne, wykonanie i przepis podobny jest do pancakes z tego powodu nazwałem je grube, dlaczego tytuł grube ?? porostu bo są dużo grubsze od zwykłych (tradycyjnych) naleśników.
Co w nich jest najlepszego ? to że jeden wystarczy by się najeść
he he nie no żartuje
Składniki:
mąka – 1 i 1/2 szklanki
jajka – 2 mniejsze lub jedno duże
maślanka naturalna – 400 ml (duże opakowanie)
cukier trzcinowy * – 1/4 szklanki
proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
soda – 1 łyżeczka
oliwa z oliwek – 3 łyżki ( lub olej np. rzepakowy )
sól – 1/2 łyżeczki
* cukier trzcinowy (tak bardzo teraz modny ) należy wybierać bardzo ostrożnie Ja używam Demerara ale koniecznie trzeba zwrócić uwagę żeby był nierafinowany !! w przeciwnym wypadku istnieje duże prawdopodobieństwo ze kupicie zwykły biały cukier tylko z dodatkiem barwnika.
Wykonanie:
Do miski robota kuchennego dodajemy wszystkie składniki za wyjątkiem białka z jajek które ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy ubita piane z jajek i dokładnie mieszamy łyżką ( nie używamy już robota ponieważ podczas intensywnego mieszania może opaść na m cała piana)
Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię i rozprowadzamy tak by powstał naleśnik ok. 3 razy grubszy od zwykłego. Nie przesadzajcie z grubością ponieważ ciężko jest wtedy odpowiednio dobrać czas smażenia by naleśnik nie był spalony a był usmażony hmmm nie wiem czy zrozumiecie te wypociny ale ……….
pamiętajcie grubość nie ma znaczenia
Wersja podania może być bardzo różna : z syropem klonowym, dżemem, roztopioną czekoladą ale ja najlepiej lubię je z cukrem pudrem
Smacznego
Źródło:http://www.xn--bednarzrafa-35b.pl/2013/11/28/nalesniki-grube