Wykonanie
Naleśniki trochę inne niż zwykle ale tak samo pyszne, wykonanie i przepis podobny jest do pancakes z tego powodu nazwałem je grube, dlaczego tytuł grube ?? porostu bo są dużo grubsze od zwykłych (tradycyjnych) naleśników.Co w nich jest najlepszego ? to że jeden wystarczy by się najeśćhe he nie no żartujeSkładniki:
mąka – 1 i 1/2 szklanki
jajka – 2 mniejsze lub jedno duże
maślanka naturalna – 400 ml (duże opakowanie)
cukier trzcinowy * – 1/4 szklanki
proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
soda – 1 łyżeczka
oliwa z oliwek – 3 łyżki ( lub
olej np. rzepakowy )
sól – 1/2 łyżeczki*
cukier trzcinowy (tak bardzo teraz modny ) należy wybierać bardzo ostrożnie Ja używam Demerara ale koniecznie trzeba zwrócić uwagę żeby był nierafinowany !! w przeciwnym wypadku istnieje duże prawdopodobieństwo ze kupicie zwykły
biały cukier tylko z dodatkiem barwnika.
Wykonanie:Do miski robota kuchennego dodajemy wszystkie składniki za wyjątkiem
białka z
jajek które ubijamy na sztywną pianę.Następnie dodajemy ubita piane z
jajek i dokładnie mieszamy łyżką ( nie używamy już robota ponieważ podczas intensywnego mieszania może opaść na m cała piana)Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię i rozprowadzamy tak by powstał naleśnik ok. 3
razy grubszy od zwykłego. Nie przesadzajcie z grubością ponieważ ciężko jest wtedy odpowiednio dobrać czas smażenia by naleśnik nie był spalony a był usmażony hmmm nie wiem czy zrozumiecie te wypociny ale ……….pamiętajcie grubość nie ma znaczeniaWersja podania może być bardzo różna : z
syropem klonowym,
dżemem, roztopioną
czekoladą ale ja najlepiej lubię je z
cukrem pudremSmacznego