Wykonanie
Klasyka. Pierogi które każdy powinien spróbować i ocenić. Ja dopiero miałam okazję w tym roku. Troszkę z
lękiem do nich podeszłam, ale lubię próbować nowych rzeczy, więc ciekawość zwyciężyła. I muszę przyznać, że są przepyszne! Oczywiście na pierwszym miejscu są z
kapustą i
grzybami, ale zaraz za nimi pojawiają się ruskie! Od teraz z pewnością
będę pojawiały się u mnie częściej :)Składniki: ciasto:30 dag
mąki1
żółtko2 łyżki
śmietanyok szklanki
wodyfarsz:10
ziemniaków2 średnie
cebule0,5kg
sera białegooliwa z oliweksólpieprzPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy farsz.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie ubijamy.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do
ziemniaków razem z
serem. Wszystko zagniatamy. Doprawiamy
solą i dużą ilością
pieprzu. Farszu nie wolno robić dzień wcześniej, ponieważ może się skwasić!
Mąkę przesiać na stolnicy dodać resztę składników i dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na porcje, każdą rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka (w moim przypadku użyłam urządzenia do wykrawania pierogów ).Krążek spłaszczyć i nałożyć masę. Zlepić boki, tak aby nie dostało się ani odrobiny farszu ponieważ pierogi podczas gotowania mogłyby się rozlepić.Wlać
wodę do garnka, troszkę osolić i poczekać aż się zagotuje. Następnie włożyć pierogi i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.Podajemy ze
śmietaną lub z podsmażoną
cebulką.Smacznego :)