ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Klasyka. Pierogi które każdy powinien spróbować i ocenić. Ja dopiero miałam okazję w tym roku. Troszkę z lękiem do nich podeszłam, ale lubię próbować nowych rzeczy, więc ciekawość zwyciężyła. I muszę przyznać, że są przepyszne! Oczywiście na pierwszym miejscu są z kapustą i grzybami, ale zaraz za nimi pojawiają się ruskie! Od teraz z pewnością będę pojawiały się u mnie częściej :)
Składniki: ciasto:
30 dag mąki
1 żółtko
2 łyżki śmietany
ok szklanki wody
farsz:
10 ziemniaków
2 średnie cebule
0,5kg sera białego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie ubijamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do ziemniaków razem z serem. Wszystko zagniatamy. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Farszu nie wolno robić dzień wcześniej, ponieważ może się skwasić!
Mąkę przesiać na stolnicy dodać resztę składników i dokładnie zagnieść.
Ciasto podzielić na porcje, każdą rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka (w moim przypadku użyłam urządzenia do wykrawania pierogów ).
Krążek spłaszczyć i nałożyć masę. Zlepić boki, tak aby nie dostało się ani odrobiny farszu ponieważ pierogi podczas gotowania mogłyby się rozlepić.
Wlać wodę do garnka, troszkę osolić i poczekać aż się zagotuje. Następnie włożyć pierogi i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
Podajemy ze śmietaną lub z podsmażoną cebulką.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/08/pierogi-ruskie.html