Wykonanie
Składniki:Ciasto:400 g
mąki1 szklanka ciepłej
wody1
żółtko1 łyżka
olejuFarsz:1/2 kg
ziemniaków,ugotowanych
sól i
pieprz1
cebula350 g
białego seraPrzygotuj ciasto.
Mąkę wysyp na stolnicę. Mieszając powoli dodawaj
wodę. Dodaj
żółtko i
olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.W
między czasie przygotuj przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie
oleju.
Cebulę przełóż do miski. Dodaj
ser i
ziemniaki. Dopraw
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszaj.Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj. Wyrój kółka,i na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu.
Sklej pierogi.Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.