ßßß
Pierogi ruskie zaczynamy od przygotowania ciasta : na blat przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i letnią wodę. Wyrabiamy, jeżeli ciasto klei się do rąk dosypujemy mąki, aż będzie odchodziło od ręki. Sprężyste ciasto ugniatamy ok 5 minut. Następnie odkrawamy kawałek, i wałkujemy na cienki duży placek. Resztę ciasta warto odłożyć pod szmatkę aby nam nie obeschło. Z placka wykrawamy koła, z których będziemy formować nasze pierogi.
Przygotowanie farszu: Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą odpowiednie odlewamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Ser biały rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Gdy ziemniaki ostygną dodajemy do nich ser, ostudzoną cebulę, miętę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Następny krok to już lepienie pierogów. :) Podczas lepienia pierogów należy pamiętać o podsypywaniu ich mąką aby się nie pozlepiały i aby ciasto nie wysychało warto gotowe już przykryć ściereczką. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Od momentu wrzucenia ich do wody i wypłynięcia wystarczy, że się zagotują i można je odcedzić. Należy gotować je partiami aby się nie zlepiły. Wykładamy na talerz i możemy podawać. Ja użyłam oliwy z pysznych Chorwackich oliwek i świeżych liści mięty pieprzowej. Mięsożercom polecam szklenie cebuli na smalcu - brzmieć może strasznie tłusto ale nie wyobrażacie sobie jak bardzo wzbogaca to smak farszu. Pyszności !!SMACZNEGO !