Wykonanie
Składniki
Ser biały - 400 g
Ziemniaki - 800 g
Cebula - 3 szt
Mięta Pieprzowa suszona lub świeża - 6 łyżek
Sól i
pieprz - do smakuCiasto
Mąka - 500 g
Sól - 1 łyżeczka
Olej - 2 łyżkiLetnia przegotowana
woda - 200 ml
Pierogi ruskie zaczynamy od przygotowania ciasta : na blat przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
olej i letnią
wodę. Wyrabiamy, jeżeli ciasto klei się do rąk dosypujemy
mąki, aż będzie odchodziło od ręki. Sprężyste ciasto ugniatamy ok 5 minut. Następnie odkrawamy kawałek, i wałkujemy na cienki duży placek. Resztę ciasta warto odłożyć pod szmatkę aby nam nie obeschło. Z placka wykrawamy koła, z których będziemy formować nasze pierogi.
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą odpowiednie odlewamy, przeciskamy przez praskę i studzimy.
Ser biały rozgniatamy widelcem.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Gdy
ziemniaki ostygną dodajemy do nich
ser, ostudzoną
cebulę,
miętę,
sól oraz
pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Następny krok to już lepienie pierogów. :) Podczas lepienia pierogów należy pamiętać o podsypywaniu ich
mąką aby się nie pozlepiały i aby ciasto nie wysychało warto gotowe już przykryć ściereczką. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju. Od momentu wrzucenia ich do
wody i wypłynięcia wystarczy, że się zagotują i można je odcedzić. Należy gotować je partiami aby się nie zlepiły. Wykładamy na talerz i możemy podawać. Ja użyłam
oliwy z pysznych Chorwackich
oliwek i świeżych liści
mięty pieprzowej. Mięsożercom polecam szklenie
cebuli na
smalcu - brzmieć może strasznie tłusto ale nie wyobrażacie sobie jak bardzo wzbogaca to smak farszu. Pyszności !!SMACZNEGO !