Wykonanie
Kochani, dawno się nie odzywałam, ale niestety nie było na to czasu. Jednak jeśli tylko mam wolną chwilę łapię aparat i robię zdjęcia prostym, szybkim i pysznym daniom które uda mi się przygotować. Postaram się popracować nad swoją frekwencją tutaj w miarę możliwości. Dzisiaj -
sałatka caprese - tak brzmi jej profesjonalna nazwa, jednak w domu zawsze mówimy
mozzarella z
pomidorami i każdy wie o co chodzi :) Sądzę, że większość z was, a może i wszyscy próbowali chociaż raz w życiu tego połączenia, a jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Świetnie sprawdza się na kolacje, do dań głównych lub jako przystawka podana z ciepłym
pieczywem posmarowanym
masłem czosnkowym.Składniki:3
sery mozzarella w kulce4
pomidory średniej wielkości
oliwa z oliwekmajeranekbazyliasólpieprzPrzygotowanie:Gotujemy
wodę i polewamy nią
pomidory, aby skórka łatwiej odchodziła. Obieramy je i kroimy w plastry. Następnie kroimy
mozzarellę w plasterki.Na talerzu układamy naprzemiennie: plaster
pomidora i plaster
mozzarelli.Przygotowujemy sos: do
oliwy z oliwek dodajemy trochę
wody,
soli,
pieprzu,
majeranku i
bazylii - mieszamy. Polewamy nią wcześniej ułożone
pomidory i
ser.Podajemy z ciepłym
pieczywem posmarowanym
masłem (może być
czosnkowe).Smacznego! :)