ßßß Cookit - przepis na Makaron penne w bakłażanie czyli -pasta alla Norma nella melanzana

Makaron penne w bakłażanie czyli -pasta alla Norma nella melanzana

nazwa

Wykonanie

Pasta alla Norma to klasyczne danie kuchni sycylijskiej, które ma swoją historię ,a nazwę swą zawdzięcza tytułowej bohaterce opery Belliniego .
Kremowa konsystencja bakłażana , słodko-kwaśny sos ze świeżych pomidorów, słona ricotta, aromat świeżej bazylii sprawiają , że danie ma niepowtarzalny i doskonały smak.
Jak większość klasycznych dań włoskich również pasta alla Norma ma wiele wersji , ale jej podstawowe składniki powinny być zachowane.
Bakłażany są bardzo smaczne , są niskokaloryczne choć ciężkostrawne , zawierają dużo potasu i magnesu, maja również właściwości odtruwające organizm i przyśpieszające przemianę materii. Można przygotować z nich wiele smakowitych potraw. A jeśli ktoś mówi, że nie lubi bakłażana, to chyba tylko dlatego, że nie wie , co z nim zrobić.
A oto jedna z moich propozycji:
Składniki:/na 4 osoby/
320 g makaronu penne rigate
500 g dojrzałych pomidorów/lub pokrojonych z puszki/
2 bakłażany/melanzane/ podłużne do sosu
2 bakłażany/melenzane/ owalne do nadziewania
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
100- 150 g sera ricotta salata/można zastąpić pecorino/
4-5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
olej do smażenia/arachidowy/
sól
pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
-Pokroić bakłażany/ podłużne/ w cienkie plastry, posypać grubą solą i odstawić mniej więcej
na 40 min /najlepiej na sitku/. Bakłażan w tym czasie powinien stracić swoją goryczkę.
-Pomidory sparzyć , przelać zimną wodą , po czym obrać ze skórki.
- Usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
-Rozgrzać oliwę wrzucić czosnek,a po chwili dodać pomidory.
-Wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia .
-Doprawić solą i pieprzem /można dodać odrobinę cukru/.
-Przekroić na połowy bakłażany /te grubsze/ i piec w piekarniku przez ok. 30 min w temp.200 st. -Po upieczeniu usunąć delikatnie miąższ /można wykorzystać go do przygotowania pasty do pieczywa/.
-Pokrojone wcześniej plastry bakłażana osuszyć / jeśli były mocno posolone należy je wypłukać /
i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, powinny przybrać kolor złoto-brązowy .
-Upieczone plastry odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
-Makaron ugotować al dente.
- Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem pomidorowym , dodać usmażone plastry bakłażana, połowę startego sera, posypać bazylią i wymieszać.
- Kiedy makaron połączy się z sosem danie jest gotowe.
-Wyłożyć na półmisku połówki pieczonego bakłażana/jeśli ostygł należy go podgrzać/ i napełnić je makaronem .
-Posypać obficie pokruszonym serem „ricotta salata”.
-Bakłażan nadziewany makaronem można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/10/makaron-w-bakazanie-czyli-pasta-alla.html