Wykonanie
Kiedyś nie przepadałam za
sałatkami z
makaronami na zimno, chyba przez to, że nigdy nie trafiłam na dobrze zrobioną
sałatkę. Zazwyczaj
makaron był rozgotowany lub opływał w
majonezie, a sama
sałatka nie miała zbyt apetycznego koloru. W końcu przełamałam się i postanowiłam zrobić to sama :) Klasyka w włoskim stylu :)SKŁADNIKI(na dużą porcję)2 szklanki
makaronu pennekilka
pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)kawałek zielonego
ogórkakilka listków
bazylii1 łyżka
oliwy bazyliowej
czosnek kolorowy (np. Knorr)
sólpieprzPRZEPIS
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Pomidorki kroimy na pół, a
ogórek w cienkie plastry.Listki
bazylii drobno siekamy.Ugotowany
makaron odcedzamy i przelewamy zimną
wodą (żeby się nam nie sklejał później).Do
makaronu dodajemy pozostałe składniki oraz
oliwę,
sól,
pieprz i 1/2 łyżeczki
czosnku kolorowego.Wszystko razem delikatnie mieszamy i gotowe.