Wykonanie
Gorąca aura za oknem, zapraszam w podróż kulinarną na upalną Sycylię w celu wzbogaceniu menu o tradycyjną potrawę
rodem stamtąd.Jestem zdecydowaną miłośniczką
makaronu, który stanowi podstawę mojej diety. Jadam go na wszystkie możliwe sposoby, a moim ulubionym jest ten najprostszy, z
oliwą,
czosnkiem, papryczką i
bazylią.Dzisiejszy, sycylijski, stał się jednak teraz moim numerem 1.Zgodnie z teoriami dietetycznymi,
makaron jest nie tylko dobry w diecie, ale wręcz wskazany. Są
makarony mniej i bardziej dietetyczne, a wszystko zależy od
mąki, z której są zrobione.Właściwości al dente pasty takiej jak kamut czy quinoa, zależą od ilości pszenicy durum, którą zawierają, a taka jest właśnie najzdrowsza.Pszenica durum jest bogata w gluten, jednocześnie zawiera semolinę, która nadaje makaronowi szczególną konsystencję i twardość. Jeżeli więc
makaron ma barwę kości słoniowej, lekko zbliżającą się do żółtego, to można być pewnym, że jest zrobiony z semoliny durum.
Makarony jajeczne, bardzo żółte, są
smakowo doskonałe, bardzo delikatne, ale jednocześnie kaloryczne, wchłaniają bowiem duże ilości sosu. Powinny więc być podawane z lekkimi sosami.Wiele osób nie może jadać glutenu, rozwiązaniem jest pasta bezglutenowa. Jest ona robiona z
mąki ryżowej, kukurydzianej, czy też mieszaniny kukurydzianej, quinoa, ziemniaczanej i sojowej.Tyle teorii.Wracam do rzeczy, dzisiejszej pasty, którą będzie penne z
bakłażanem i
pomidorami. Najlepszy
makaron latem, podany świeży, posypany twardą
ricottą świeżo startą nie ma sobie równego.
Składniki: dla 4 osób2 małe
bakłażany, pokrojone w plasterki około 0.5cm
oliwa virgin
olej do głębokiego smażenia1 ząbek
czosnku500g
pomidorów w puszce, bez skórki350g
makaronu penne - rurek100g
sera ricotta twarda, startego na tarcelistki
bazyliisól,
pieprzJak zrobiłam:1. Pokrojonego
bakłażana posypałam
solą i odłożyłam na 30 minut. Po tym czasie osuszyłam dokładnie ręcznikiem papierowym. W rondlu rozgrzałam
olej do 180'C i smażyłam plastry
bakłażana przez 8-10 minut, aż były brązowe. Wyjęłam i ułożyłam na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć tłuszcz.2. Na patelni podgrzałam 3-4 łyżki
oliwy, dodałam posiekany
czosnek i smażyłam na bardzo małym ogniu. Dodałam
pomidory z puszki i smażyłam przez 10 minut, nadal na bardzo małym ogniu, aż się rozpadły i przypominały sos. Doprawiłam
solą i
pieprzem.3. Ugotowałam
makaron al dente, odsączyłam i ułożyłam na naczyniu do podania. Posypałam startą
ricottą, ułożyłam sos, posypałam
bazylią, ułożyłam plastry
bakłażana, ponownie posmarowałam sosem i posypałam
ricottą.
Wyjątkowo dobra wersja
makaronu, aromatyczny, świeży, letni i lekki. Można użyć innego rodzaju
makaronu, nie musi to być penne. Zamiast
ricotty twardej, którą kupiłam w supermarkecie, można
makaron posypać startym
parmezanem.