Wykonanie

Prosty, klasyczny przepis na risotto, ale tym razem z sezonowymi
owocami.Świeże, soczyste
winogrona doskonale smakują z
ryżem i kremowym
serkiem.Bardzo fajne i ciekawe zestawienie smaków, a jeśli ktoś lubi połączenie słodko-kwaśno-słone , to jest to danie idealne. Jeżeli ktoś z domowników preferuje coś konkretnego, to do risotto można dodać
boczku lub
białej kiełbasy.........a nawet
krewetki...

Składniki: /3-4 porcje/1 szklanka (250 ml)
ryżu arborio lub carnaroli1/2
cebuli2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła1/2 szklanki białego
wytrawnego wina150 g
winogron /białe i różowe /50 g
serka robiola /lub inny kremowy/kilka świeżych listków
rozmarynuok. 3 szklanki
bulionu warzywnegosól do smaku
biały pieprz do smakukilka
owoców winogron do dekoracjiWykonanie:

- Przygotować
bulion warzywny i pozostawić na małym ogniu /będzie potrzebny gorący przez cały czas gotowania risotto/.-
Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół , usunąć pestki.-
Cebulę drobno pokroić.- Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę z łyżką
masła i lekko podsmażyć
cebulę.- Wsypać
ryż i wymieszać. Ryz powinien dokładnie pokryć się tłuszczem.- Wlać
wino i gotować do odparowania płynu / ok.2 min./.- Następnie dolewać po chochelce
bulionu i mieszać , aż
ryż wchłonie całą porcje płynu.- Dolać kolejną chochelkę i czynność tę powtarzać do całkowitego ugotowania się
ryżu ok.15-20 min./- Kiedy risotto jest już prawie gotowe dodać pozostałą cześć
masła i dokładnie wymieszać.- Wsypać
winogrona,dodać
serek, doprawić do smaku
solą,
pieprzem, dodać kilka listków
rozmarynu, delikatnie wymieszać, pozostawić kilka minut pod przykryciem.- N ałożyć na talerze, ozdobić
winogronem i świeżym
rozmarynem.


Zobacz również : - risotto z
gruszką- risotto z
dynią- risotto
truskawkowe