Wykonanie
Zakochałam się. Nic nie poradzą, straciłam głowę i już.
Sercem me skradło risotto. Może to i
dziwne, ale do tej
pory, w niewyjaśnionych dotąd okolicznościach, nie miałam ani chęci, ani zbytniej okazji spróbować risotto. Z resztą przepis nie bardzo do mnie przemawiał i jakoś tak apetycznie nigdy nie wyglądał. Ale zdarzyła się rzecz pewna, znalazłam w szafce
ryż arborio. I cóż uczynić z takim
ryżem, jeśli nie risotto. W koszyku z warzywami pojawiają się jeszcze
szparagi więc, dziś risotto ze
szparagami i
białym winem.I'm in
love. I can't help. My heart was stolen by risotto. Maybe it is wird, that I haven't got an apportunity to try risotto. I always thought that the recipe is pretty complicated and it never appears as something good and tasty. But one day I found arborio rice in my cabinet. And what else can I do with arborio, only risotto. I also found asparagus, co I made risotto with asparagus and white
wine.

10
zielonych szparagów2
dymki200 ml białego
wytrawnego wina500 ml
bulionu warzywnego1 kubek
ryżu arboriosólbiały pieprzoliwamasło-
Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy, oddzielamy zdrewniałe końce. Kroimy w kilku centymetrowe kawałki.-
Cebulę kroimy w drobną kostkę.- Do garnka wlewamy odrobinę
oliwy i smażymy na niej
szparagi. Potrzebują dosłownie dwóch minut.- Wyciągamy
szparagi i na tej samej
oliwie szklimy
dymkę. Uwaga! Nie wolno jej przypalić. Zbrązowiałe części zostawią nieprzyjemny, gorzkawy posmak.- Do zeszklonej
dymki dosypujemy kubek
ryżu arborio i smażymy go przez kilka chwil. Następnie zalewamy
białym winem. Zmniejszamy ognień i pozwalamy ryżowi wchłonąć płyn. Od czasu do czasu można delikatnie zamieszać.- W momencie, kiedy
wino odparuje i nie będzie w
ryży już prawie w ogóle płynu dolewamy chochelkę
bulionu i powtarzamy odparowywanie. Postępujemy tak do momentu, w którym
ryż będzie al dente. W okół jego ziarenek wytworzy się wspaniała zawiesina. W tym momencie dodajemy 1 łyżkę
masła i
szparagi. Bardzo delikatnie mieszamy.Smacznego:)

