ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z indyka w winogronach

Pieczeń z indyka w winogronach

nazwa

Wykonanie

Prosty , ale niezwykle oryginalny sposób przygotowania pysznej, aromatycznej pieczeni z datkiem soczystych winogron.
Owoce nadają daniu delikatnego słodko-kwaśnego smaku i przyjemnego aromatu.
Aromatyczny , winny sos jest doskonałym uzupełnieniem i wykończeniem dania.
Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyka
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g masła
1 cebula
1 marchew
kawałek selera / użyłam naciowy/
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek jałowca
gałązka świeżego rozmarynu
500 g winogron /białe i czerwone/
250 ml białego, wytrawnego wina
ok. 150 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, delikatnie oprószyć pieprzem, solą i zwinąć ściśle w rulon tworząc roladkę.
-Tak przygotowane mięso włożyć do specjalnej siatki/do formowania szynki/ lub obwiązać sznurkiem kuchennym.
-Wsunąć pod sznurek gałązkę rozmarynu.
-Na patelni rozgrzać oliwę z masłem , przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony.
-Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanki. Przecedzić sos i przelać do naczynia.
-Obrać marchew, seler , cebulę , czosnek i umieścić w brytfance z mięsem.
-Dodać bulion warzywny.
-Mięso posolić, oprószyć świeżym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok.40-min, obracając kilka razy w ciągu pieczenia.
-Umyte winogrona przekroić na polówki, usunąć pestki.
-Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, usunąć warzywa, dodać przygotowane owoce i dusić jeszcze na wolnym ogniu ok.15-20 min.
Gotową roladkę pokroić w plastry /po usunięciu sznurków/ przełożyć na półmisek wraz z winogronami i utworzonym sosem winnym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Jeśli sos okaże się zbyt rzadki należy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej "rozpuszczonej" w niewielkiej ilości zimnej wody /ponownie zagotować/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/10/pieczen-z-indyka-w-winogronach.html