Wykonanie

Prosty , ale niezwykle oryginalny sposób przygotowania pysznej, aromatycznej pieczeni z
datkiem soczystych
winogron.
Owoce nadają daniu delikatnego słodko-kwaśnego smaku i przyjemnego aromatu.Aromatyczny ,
winny sos jest doskonałym uzupełnieniem i wykończeniem dania.

Składniki:1 kg
mięsa z udźca
indyka2 łyżki
oliwy z oliwek50 g
masła1
cebula1
marchewkawałek
selera / użyłam naciowy/2 ząbki
czosnkukilka ziarenek jałowcagałązka świeżego
rozmarynu500 g
winogron /białe i czerwone/250 ml białego,
wytrawnego winaok. 150 ml
bulionu warzywnegosól i
pieprz do smakuWykonanie:

-
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, delikatnie oprószyć
pieprzem,
solą i zwinąć ściśle w rulon tworząc roladkę.-Tak przygotowane
mięso włożyć do specjalnej siatki/do formowania szynki/ lub obwiązać sznurkiem kuchennym.-Wsunąć pod sznurek gałązkę
rozmarynu.-Na patelni rozgrzać
oliwę z
masłem , przełożyć
mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony.

-Wlać
wino i gotować do całkowitego odparowania
alkoholu.-Przyrumienione
mięso przełożyć do brytfanki. Przecedzić sos i przelać do naczynia.-Obrać
marchew,
seler ,
cebulę ,
czosnek i umieścić w brytfance z
mięsem.-Dodać
bulion warzywny.-
Mięso posolić, oprószyć świeżym
pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok.40-min, obracając kilka
razy w ciągu pieczenia.-Umyte
winogrona przekroić na polówki, usunąć pestki.-Upieczone
mięso wyjąć z piekarnika, usunąć warzywa, dodać przygotowane
owoce i dusić jeszcze na wolnym ogniu ok.15-20 min.Gotową roladkę pokroić w plastry /po usunięciu sznurków/ przełożyć na półmisek wraz z
winogronami i utworzonym sosem winnym i podawać z ulubionymi dodatkami.Jeśli sos okaże się zbyt rzadki należy zagęścić go odrobiną
mąki ziemniaczanej "rozpuszczonej" w niewielkiej ilości zimnej
wody /ponownie zagotować/

