Wykonanie
Kiedy za oknem szaro, ponuro i z utęsknieniem czekamy na każdy promyk słońca wystarczy odrobina kolorów na naszym talerzu ,a poprawa humoru gwarantowana. Na mnie to działa.
Moje ulubione roladki drobiowe i kilka warzywnych dodatków to propozycja na smaczne, kolorowe danie obiadowe. Jeśli ktoś ma ochotę może wprowadzić dodatkowo
ziemniaki,
ryż lub po prostu
pieczywo. Jest to bardzo łatwy przepis na danie
mięsne, które we Włoszech nosi nazwę" uccellini scappati "i przygotowuje sie je w róznych wersjach .Nadzienie
mięsa w moich roladkach to:
gotowana szynka i kawałek
topionego sera w plastrach/typu Holland/ . W trakcie duszenia
mięsa ser wypływa na zewnątrz tworząc wraz z dodanym
winem aromatyczny sosik. Jako dodatek zdecydowałam podać
paprykę pieczoną skropioną
sosem winegret oraz mix sałatek z
marchewką.
Składniki:/4 porcje/ok .400 g
mięsa z piersi kurczaka lub
indyka6 plasterków
gotowanej szynki3 plastry
sera topionego/ typu Hohland/ok.3/4 szklanki białego
wytrawnego wina2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
szałwii suszonej1/2 łyżeczki
słodkiej paprykisól i
pieprz do smaku/zamiast
szałwii można dodać odrobinę oregano/Wykonanie:
-Umyte, osuszone
mięso podzielić na mniejsze porcje, rozbić na cienkie plastry.-Lekko posolić, doprawić do smaku
pieprzem.-Na każdym plasterku ułożyć
szynkę i pół plasterka
sera, posypać
szałwią ,
papryką zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.-Na patelni rozgrzać
oliwę z
masłem / można dodać świeży listek szałwii/ i smażyć
mięso z każdej strony ,aż będzie rumiane.-Przyrumienione
mięso podlać
winem, zwiększyć ogień i gotować do odparowania
alkoholu.-Zmniejszyć płomień i dusić
mięso do miękkości / ok.10-15 min , przykryć częściowo pokrywką/.-
Mięso od czasu do czasu należy odwracać na drugą stronę/ jeśli płyn całkiem odparuje należy dolać odrobinę wody/-W czasie duszenia powinien wytworzyć się gęsty, zawiesisty sosik z
wina i
sera, który wydostaje się roladek na zewnątrz.-Roladki podawać z ulubionymi dodatkami .