Wykonanie
Taki obiad będzie smakował wszystkim. Wszystko razem zapieczone i do tego pyszny sosik. Polecam.
Przygotowanie
mięsa –
pierś z kurczaka pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Doprawić
solą,
pieprzem,
papryką słodką i ostrą oraz
ziołami. Wymieszać i odstawić.Przygotowanie warzyw –
ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości 5 mm,
kalafiora rozdrobnić,
marchewki obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do
wody osolonej do smaku. Gotować od zagotowania się
wody 3 minuty. Warzywa tylko mają się delikatnie podgotować. Odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Włożyć
mięso do warzyw.Przygotowanie sosu –
mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Śmietanę i
bulion wlać do dużego kubka, dodać
musztardę, posiekany
koperek, wyciśnięty przez praskę
czosnek. Wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem. Wylać wszystko na warzywa.Pieczenie – wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Naczynie musi być przykryte. Odkryć naczynie 5 minut przed końcem czasu pieczenia i zwiększyć temperaturę do maksimum. Obsypać
serem i piec do końca czasu pieczenia.Pychotka, polecam.