Wykonanie
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_10_slash_piers-z-kurczaka-grillowana-petto-di/l/892170371.JPG)
Polubiłam kuchnię włoską za jej niezwykłą prostotę i sposób komponowania dań. A to jest jeden z wielu znanych mi przykładów w jaki sposób można szybko i prosto przygotowaćsmaczny , zdrowy posiłek.Jest to danie
mięsne ,którego przygotowanie zajmuję około 20 min.W czasie, kiedy marynuje się
mięso można np. upiec ziemniaczki w plastrach w piekarniku i przygotować ulubioną surówkę.Najważniejszą jednak rzeczą jest zaopatrzenie się w patelnię do grillowania. Zdecydowanie polecam. Służy ona nie tylko do
pieczenia mięsa,ale również
kiełbasy,
parówek,
boczku, no i oczywiście warzyw.Specjalne rowki sprawiają, że tłuszcz zawarty w naszym
mięsie gromadzi się na dnie patelni. Dzisiaj nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tej patelni.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_10_slash_piers-z-kurczaka-grillowana-petto-di/l/1304737602.JPG)
Składniki: /ilości dowolne w zależności od naszego apetytu/
pierś z kurczakagałązka świeżego
rozmarynuoliwa z oliwekulubiona przyprawa/ u mnie ziołowa/
sólpieprzUmytą, osuszoną
pierś z kurczaka należy pokroić na cienkie plastry/nie rozbijać/, lub kupić gotowe fileciki.
Mięso umieścić w misce, posypać
pieprzem,
przyprawami, delikatnie skropić
oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.15-2o min. Rozgrzać mocno patelnię i smażyć
mięso z obu stron przez kilka minut.
Mięso powinno być lekko przyrumienione z widocznymi brązowymi prążkami. Kiedy
mięso zmieni swój surowy kolor /na biały/jest gotowe.
Mięso jest najsmaczniejsze, soczyste i miękkie jeśli nie smaży się zbyt długo.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_10_slash_piers-z-kurczaka-grillowana-petto-di/l/-38668927.jpg)
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_10_slash_piers-z-kurczaka-grillowana-petto-di/l/751266168.JPG)
Jako przystawkę podałam
sałatkę z grillowanych warzyw,które przygotowuję dzień wcześniej.Warzywa grillowane - zobacz tutaj - należy pokroić, przyprawić do smaku i polać
sosem sałatkowym na bazie
oliwy i
octu. Doskonałym dodatkiem jest również świeża
sałatka. To wartościowe, smaczne i niskokaloryczne danie
mięsne można podać na obiad lubkolację z dodatkiem chrupiącego
pieczywa i lampką
wytrawnego wina.