Wykonanie
Grillowane paseczki
mięsa z piersi kurczaka w połączeniu z warzywami tworząpyszną
sałatkę obiadową .Dodatek chrupiacego
pieczywa stanowi doskonałe uzupełnienie dania , które z powodzeniem można przygotować również na kolację. Kompozycje warzyw i smak
sosu sałatkowego sącałkowicie dowolne.
Składniki:1
pierś kurczakaprzyprawa do kurczaka /po ½ łyżeczki
soli ,
papryki słodkiej mielonej,
majeranku,
tymianku,
rozmarynu,
imbiru,
curry,
czosnku mielonego, szczypta
papryki ostrej/2 łyżki
oliwy z oliwekmix
sałatkowykilka
pomidorków koktajlowychkilka łyżek
sosu winegretWykonanie:
-
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.-Skropić
oliwą i obtoczyć w mieszance
ziołowej , przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut.-Rozgrzać patelnię do grillowania i smażyć kawałki
mięsa z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się.-Gotowe
mięso przestudzić.-Umytą
sałatkę ułożyć na półmisku.-Dodać kawałki
kurczaka i połówki
pomidorków .-Skropić
sosem sałatkowym./ewentualnie doprawić do smaku
solą i pieprzem/.
Zamiast
sosu winegret do sałatki można przygotować
sos czosnkowo-
pietruszkowy.
Składniki:4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
jogurtu naturalnegopęczek
natki pietruszki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
miodusól i
pieprz /do smakuWszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przygotowanym sosem polać
sałatkę.