Wykonanie
Kolejna propozycja na placki / racuchy/ z
jabłkami , tym razem z
mąki grycznej.Delikatne i pulchne ...........w towarzystwie
miodowych jabłek i
owoców gojiwygladają i smakują wyśmienicie.
Składniki:250 g
ricotty1
jajo3 pełne łyżki
mąki gryczanejok. 6-8 łyżek
mleka1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli4
jabłka2 łyżki
owoców goji3 łyżki miodu/ u mnie cytrynowy/Wykonanie:nadzienie:
-
Jabłka obrać i pokroić w ósemki.-Przełożyć do rondelka , podlać niewielką ilością
wody /na dno/ i poddusić do miękkości/ w razie potrzeby uzupełnić wodą/.-Miękkie, ale nie rozgotowane
jabłka polać
miodem, posypać
owocami goji i podgotować jeszcze kilka minut.-Rondelek przykryć i odstawić.placuszki:
-
Ricottę przełożyć do miski i połączyć z
jajkiem / wymieszać drewnianą łyżką/.-Dodać pozostałe składniki regulując odpowiednią gęstość ciasta
mlekiem.-Na rozgrzaną patelnię teflonową , posmarowaną niewielką ilością
oleju , kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta i formować okrągłe placuszki / grubość i wielkość placuszków jest zupełnie dowolna/.-Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.-Usmażone placki umieścić na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym .-Jeszcze ciepłe przełożyć na talerzyki i podawać z miodowymi
jabłkami i
owocami goji.