ßßß Cookit - przepis na Racuchy

Racuchy

nazwa

Wykonanie

Kocham takie babcine przepisy. Moja mama robiła je na kwaśnym mleku. Niestety kefir to nie to samo...
Tęsknię czasami za tymi smakami, prawdziwej żywności. Warzywa mam z działki ale mleko, sery, wiejska kiełbasa, kaszanka. Wszystko to kiedyś miałam na porządku dziennym. Wymagało to ogromu pracy i poświęcenia, przestało się opłacać kiedy pojawiły się te produkty w sklepach. Tyle tylko, że smak już nie ten...
Składniki:
6 średnich jabłek (polecam szare Renety)
sok z 1/2 cytryny lub szczypta kwasku
370 g jogurtu naturalnego
1szklanka mleka
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1 cukier waniliowy (10g)
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach ale osobiście wolę pokroić w cienkie kawałeczki. Polewam sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Do naczynia przekładam jogurt, mleko, jajko, cukier, sól, cynamon i to miksuję. Następnie dodaję mąkę i sodę, mieszam mikserem do połączenia składników. Na końcu dodaję starte jabłka. Wystarczy wymieszać łyżką. Powinno być gęste.
Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła i łyżkę oleju. Nakładam ciasto, 2 łyżki stołowe na jeden placek. Opiekam z obu stron na średnim ogniu do zrumienienia. Przekładam na ręcznik papierowy by osączyć z nadmiaru tłuszczu. I tak postępuję do wypieczenia całego ciasta.
Smacznego!
Ps.
należy posypać cukrem pudrem, nie są słodkie. Przepis dla osób, które ograniczają cukier.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/02/racuchy.html