ßßß Cookit - przepis na RACUCHY NA KEFIRZE

RACUCHY NA KEFIRZE

nazwa

Wykonanie

28 kwietnia 2014
Przepyszne, puszyste racuchy o delikatnym, waniliowym aromacie. Radzę wybrać bardzo kwaśne i twarde jabłka...niebo w gębie!
RACUCHY NA KEFIRZE
Składniki (4 porcje):
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
6 łyżek kefiru
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
4 duże jabłka
ponadto
cukier puder
Mleko, jajka i cukry umieszczamy w dużej misce. Ubijamy je za pomocą miksera. Dodajemy sól, kefir, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Ponownie wszystko łączymy. Na samym końcu, stopniowo, wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Jabłka (ja ich nie obieram) kroimy w dość grube plastry (ok. 1 cm). Usuwamy gniazda nasienne. Zanurzamy jabłka w cieście. Na płytkiej, ale dość szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim owoce. Smażymy je na złoty kolor. Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/racuchy-na-kefirze.html