Wykonanie
28 kwietnia 2014
Przepyszne, puszyste racuchy o delikatnym,
waniliowym aromacie. Radzę wybrać bardzo kwaśne i twarde
jabłka...niebo w gębie!RACUCHY NA
KEFIRZESkładniki (4 porcje):2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1 szklanka
mleka4 łyżki
cukru2 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli6 łyżek
kefiru1 łyżka
sody oczyszczonej1 łyżka
cynamonu4 duże
jabłkaponadto
cukier puderMleko,
jajka i
cukry umieszczamy w dużej misce. Ubijamy je za pomocą miksera. Dodajemy
sól,
kefir,
sodę oczyszczoną oraz
cynamon. Ponownie wszystko łączymy. Na samym końcu, stopniowo, wsypujemy
mąkę. Ciasto mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Jabłka (ja ich nie obieram) kroimy w dość grube plastry (ok. 1 cm). Usuwamy gniazda nasienne. Zanurzamy
jabłka w cieście. Na płytkiej, ale dość szerokiej patelni rozgrzewamy
olej. Układamy na nim
owoce. Smażymy je na złoty kolor. Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy
cukrem pudrem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.